Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset

IMETYS JA KESKENMENO

"Olen 7kk ikäisen pojan äiti, ja uudelleen raskaana. Imetän edelleen, mutta monet ovat sanoneet että imetys tulisi lopettaa koska imettäessä kohtua supistelee ja se voi aiheuttaa keskenmenon. Pitääkö tämä paikkansa vai voiko imetystä jatkaa?"

Voi jatkaa. Imetyksellä on aika hyväkin ehkäisyteho ensimmäiset kuusi kuukautta, jos nainen täysimettää lasta. Imetys estää munasolun irtoamisen ja siten kuukautiskierron. Jos nainen kuitenkin raskaaksi tulee, ei imetys keskenmenoja aiheuta. Vain, jos on ollut toistuvia keskenmenoja, varmuuden vuoksi suositellaan, ettei imettäisi, mutta senkin tieteellinen tausta on aika ohut.

LUOMI SILMÄNPOHJASSA

"Silmääni on tullut ongelma: näkö tahtoo hämärtyä, ja muitakin oireita on. Lääkäri on todennut, että silmänpohjassa on luomi. Nyt kuulemma täytyisi odottaa vuosi uusintakuvaukseen, mutta odottavan aika tuntuu kovin pitkältä - varsinkin kun minulle on kerrottu, että kyseessä voi olla syöpä. Mistä luomi on "joutunut" silmänpohjaan, mikä on ennuste ja miten mahdollinen syöpä hoidetaan?"

Luomi on tavallisesti synnynnäinen. Kriteerit hyvänlaatuiselle luomelle on, että sen paksuus on enintään pari milliä, se on oireeton, se ei vuoda tai tihkuta nestettä, eikä kerää oranssia pigmenttiä - ei siis muistuta melanoomaa, eli sitä syöpää. Silmälääkäri kyllä helposti voi todeta luomen hyvänlaatuiseksi. Kuulostaa siltä, että jos vuosittainen kuvaus riittää silmälääkärin mielestä, sen täytyy olla hyvänlaatuinen ja luomi ei selitä näön hämärtymistä tai muita oireita. Näin oireiden syitä pitäisi siis etsiä muualta.

KÄDEN PUUTUMINEN YÖN AIKANA

"Minulla on semmoinen, että yöllä kun nukkuu niin toinen käsi puutuu aivan täysin ja menee ihan toimintakyvyttömäksi. Vaikka en tietääkseni nuku sen päällä tai muuta sellaista. Mistähän tämä voisi johtua?"

Tämä taitaa olla aika yleinen vaiva. Voidaan erottaa kaksi eri ryhmää potilaita. Yksiä vaivaa asennosta riippuvainen hermopuristus ilman, että taustalta löytyy mitään sairautta. Tässä tapauksessa puutuminen aiheutuu siitä, että nukkuu vaikkapa käden päällä. Toisilla taas puutumisen aiheuttaa joku sairaus - rannekanavan ahtauma, tai hermopinne vaikka kaulan alueella. Jos päivällä ei minkäänlaista puutumista esiinny, kuuluu todennäköisesti ryhmään yksi. Jos käsi puutuilee ja oirehtii muulloinkin kuin yöllä, voi kyse olla jostakin muustakin kuin huonosta nukkuma-asennosta, ja asia kannattaa selvittää.

PAKSUUNTUNEET AKILLESJÄNTEET

"Reumatologi on todennut minulla paksuuntuneet akillesjänteet molemmissa jaloissa. Ultrakuvauksissa asia on todettu, mutta kukaan ei ole kertonut mikä sen on aiheuttanut tai mistä ylipäätään on kyse. Onko se kenties reumaa?"

Aikuisella akillesjänne on yleensä 6-8 millin paksuinen. Itse jänteen paksuuntuminen on harvinaista. Lääkäri on saattanut tuntea, että jännetuppi on tulehtunut ja siksi paksuuntunut. Joskus reumatauteihin liittyy tällaisia jänteen ympäristön tulehduksia. Toinen vaihtoehto on, että jänteen ympärillä on kolesterolipitoista rasvaa. Tästä käytetään nimitystä xantooma. Se liittyy perinnölliseen rasva-aineenvaihdunnan häiriöön, joka kerää rasvaa jänteen ympärille. Kertymät saattavat hävitä kolesterolilääkityksen myötä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 8.12.2015