Hyppää pääsisältöön

Kirsti Paakkanen – Marimekon pelastaja

Marimekon entinen pääomistaja ja toimitusjohtaja puhuu elämästään, työstään ja johtamisfilosofiastaan. Dokumenttiotteet ja haastattelut ovat vuosilta 1991 – 2004.

Tietolaatikko

Kirsti Paakkanen (s. 1929, Saarijärvi):

Mainostoimisto Womenan omistaja, toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja 1969-1988 -1991

Marimekon (perustettu 1951) omistaja ja toimitusjohtaja 1991-2007

Yrittäjäneuvos 1999

Taiteen tri h.c. 2001

Vuosikymmenen muutosjohtaja -palkinto 2001

Kauppat. tri h.c. 2006

Harvardin yliopiston kauppatieteellinen tiedekunta julkaisi vuonna 2007 materiaalia Kirsti Paakkasen johtamis- ja toimintafilosofiasta.

Kansainvälisten huippuyliopistojen alumni-klubien myöntämä Vuoden Maineteko 2007 -tunnustus

Monialayhtiö Amerin tytäryhtiönä konkurssikypsäksi luokiteltu Marimekko sai uuden omistajan ja toimitusjohtajan, kun Kirsti Paakkanen otti perinteikkään designtalon haltuunsa syksyllä 1991.

Uuden toimitusjohtajan myötä luovuudesta, suunnittelusta ja työntekijöiden yksilöllisestä osaamisesta tuli yrityksen ydinstrategiaa.

Kun Marimekon klassikkokuoseja yhdistettiin uusiin ja ennakkoluulottomiin konsepteihin, nousi yritys suomalaisen design-tuotannon ja muotoilun kärkeen.

Vuoteen 2005 mennessä Marimekon liikevaihto oli nelinkertaistunut ja nettovoitto 200-kertaistunut.

Työssään Paakkanen toteutti monia Armi Ratian liikeideoita. Klassikkokuosien rinnalle hän nosti myös uusien suunnittelijoiden töitä.

Kirsti Paakkanen myi osuutensa Marimekosta kauppatieteen tohtori Mika Ihamuotilalle lokakuussa 2007.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto