Hyppää pääsisältöön

Tapaus Schüller

1960-luvun lopun suuret "yllytysoikeudenkäynnit" alkoivat, kun Erik Schüller jatkoi aseistakieltäytymistä tutkijalautakunnan päätöksestä huolimatta.

Lakitieteen ylioppilas Erik Schüller kehotti julkisessa tilaisuudessa muitakin kohtalotovereitaan tekemään samoin. Suojelupoliisin ilmiannon nojalla hän sai 14 kuukauden vankeustuomion rikolliseen tekoon yllyttämisestä.

Toista tuhatta ihmistä ilmoitti nyt suojelupoliisille syyllistyneensä samaan rikokseen levittämällä aseistakieltäytymiseen rohkaisevia monisteita.

Vuoden 1969 oikeudenkäynneissä langetettiin joukoittain vankeustuomioita. Esimerkiksi Ilkka Taipale tuomittiin, koska hän oli ojentanut yllytyskirjelmän kahdelle asevelvollisuusiän ylittäneelle naiselle.

Enimmät rangaistukset tosin kumottiin myöhemmin ylemmissä oikeusasteissa tai presidentin armahduksella.

Heinäkuussa 1969 Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla yllytystä ja suojelupoliisin pilkkaa harjoittivat mm. Erkki Tuomioja, Erik Schüller, Seppo Oikkonen ja Ilkka Uotila.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto