Hyppää pääsisältöön

Aasian tsunamin herättämiä mietteitä

Maailmassa tapahtuu paljon asioita, jotka aiheuttavat suuria kärsimyksiä. Suurin osa näistä on sellaisia, jotka ovat toisten ihmisten toisille aiheuttamia. Aasian tsunami oli ihmisen kontrollin ulkopuolella, siitä ei voitu syyttää ketään.

Kun Intian valtameren tappava hyökyaalto toisena joulupäivänä 2004 iski, oli suhtautuminen tähän poikkeukselliseen suuronnettomuuteen myös hyvin poikkeuksellista.

Kun ihmishenkien menetysten ja aineellisten tuhojen suuruus paljastui, vaikutti siltä kuin ammattimaisten mielipiteenmuodostajien olisi ollut vaikeaa sanoa asiasta mitään.

Tapahtumista raportoitiin ja seismologeja, geologeja ja muita asiantuntijoita kuultiin, mutta julkiselle keskustelulle tyypilliset kannanotot saivat odottaa.

Viranomaiset Suomessa ja Ruotsissa joutuivat olemaan sijaiskärsijöinä; heidän tekemisiään ja varsinkin tekemättä jättämisiään hyökyaallon jälkeen arvosteltiin — oikein tai väärin.

Toimittaja Hannu Reime arvelee, että tsunamin aiheuttamaan järkytykseen liittynyt hämmennys ja syyllisten etsintä heijasti ihmiselle kuuluvaa syvää tarvetta yrittää löytää kaikkien tapahtumien taustalta agentti, toimija, joku, joka on vastuussa.

Ainoa opetus, jonka muu luonto antaa ihmiselle on se, että ei ole mitään opetusta.

Ohjelmassaan "Tsunamin herättämiä mietteitä" Hannu Reime selittää mm. tiedekirjailija Stephen Jay Gouldin ja fyysikko Jean Jean Bricmontin ajatuksia.

Ohjelma on osa Maailma ja maailmankuva -sarjaa.

Lue lisää:

Hannu Himanen, Erkki Tuomioja ja Erkki Huittinen ulkoministeriön Aasian tsunamiin liittyvässä selvityksessä tammikuussa 2005.

Aasian tsunamin jälkipyykki Suomessa

Ulkoministeriö myönsi, että sen toiminta Kaakkois-Aasian tsunamin aikaan oli puutteellista. Tsunamia seuranneena kesänä myös presidentti Martti Ahtisaaren johtama lautakunta antoi raportin Suomen viranomaisten toiminnasta kriisissä. Etenkin tiedonkulussa oli selviä puutteita.

Lue lisää:

Muistotilaisuuden ohjelmalehtinen Aasian tsunamin vuosipäivänä 2005

Aasian tsunamin vuosipäivä

Vuosi tsunamista eli tapaninpäivänä 2005 vietettiin muistotilaisuuksia eri puolilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiaa. Myös monet suomalaiset matkasivat etenkin Thaimaahan.

Lue lisää:

Jenni Piispanen oli yksi matkustajista, jotka selvisivät Konginkankaan turmasta 2004.

Satunnaiset sankarit

Elämä ei varoita, kun tapahtuu onnettomuus. Vuosina 2007 ja 2009 esitetyssä sarjassa Satunnaiset sankarit tavattiin suomalaisia suuresti koskettaneista tragedioista selvinneitä, heidän pelastajiaan sekä turmissa omaisiaan menettäneitä.