Hyppää pääsisältöön

Paul Anka Linnanmäellä

Teinisuosikki Paul Anka vieraili Helsingissä ensi kertaa elokuussa 1959. Nilkkasukkiin sonnustautunut poninhäntäyleisö kiljahteli innoissaan.

Tietolaatikko

Paul Anka konsertoi Helsingissä ja Turussa 22.-23.4.2008.

Kanadalaissyntyinen Paul Anka (s. 1941) nousi pinnalle Diana-hitillään vuonna 1957. Hänestä tuli nopeasti seuraava maailmanlaajuinen nuorisoidoli Elvis Presleyn jälkeen.

Oheisen filmin selostaja Paavo Noponen arvioi, ettei Anka edustanut samaa "väkivaltaista ja meluavaa rock and rollia kuin Elvis ja Tommy Steele". Kanadalainen oli valinnut hiljaisemman linjan.

Ankan suurimman teinisuosion kausi osui 1950-luvun loppuun ja 60-luvun alkuvuosiin. Hänen hittejään olivat mm. You Are My Destiny, Crazy Love, Lonely Boy, Put Your Head on My Shoulder, My Home Town ja Puppy Love.

Ankan säveltämät tai sanoittamat kappaleet ovat menestyneet myös muiden esittämänä. Tunnetuin niistä on Frank Sinatran tunnuslauluksi muodostunut, Ankan sanoittama My Way.

Linnanmäellä suomalainen nuoriso pääsi ensi kertaa kansainvälisen tyylin pophysterian tuntumaan. Noponen raportoi: "Kun Paul lauloi sanan ´love´ tai ´destiny´, katsomosta kohosi ääni joka muistutti miljoonan tervapääskyn laulua."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto