Hyppää pääsisältöön

Paul Anka Linnanmäellä

Teinisuosikki Paul Anka vieraili Helsingissä ensi kertaa elokuussa 1959. Nilkkasukkiin sonnustautunut poninhäntäyleisö kiljahteli innoissaan.

Tietolaatikko

Paul Anka konsertoi Helsingissä ja Turussa 22.-23.4.2008.

Kanadalaissyntyinen Paul Anka (s. 1941) nousi pinnalle Diana-hitillään vuonna 1957. Hänestä tuli nopeasti seuraava maailmanlaajuinen nuorisoidoli Elvis Presleyn jälkeen.

Oheisen filmin selostaja Paavo Noponen arvioi, ettei Anka edustanut samaa "väkivaltaista ja meluavaa rock and rollia kuin Elvis ja Tommy Steele". Kanadalainen oli valinnut hiljaisemman linjan.

Ankan suurimman teinisuosion kausi osui 1950-luvun loppuun ja 60-luvun alkuvuosiin. Hänen hittejään olivat mm. You Are My Destiny, Crazy Love, Lonely Boy, Put Your Head on My Shoulder, My Home Town ja Puppy Love.

Ankan säveltämät tai sanoittamat kappaleet ovat menestyneet myös muiden esittämänä. Tunnetuin niistä on Frank Sinatran tunnuslauluksi muodostunut, Ankan sanoittama My Way.

Linnanmäellä suomalainen nuoriso pääsi ensi kertaa kansainvälisen tyylin pophysterian tuntumaan. Noponen raportoi: "Kun Paul lauloi sanan ´love´ tai ´destiny´, katsomosta kohosi ääni joka muistutti miljoonan tervapääskyn laulua."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto