Hyppää pääsisältöön

Paul Anka Linnanmäellä

Teinisuosikki Paul Anka vieraili Helsingissä ensi kertaa elokuussa 1959. Nilkkasukkiin sonnustautunut poninhäntäyleisö kiljahteli innoissaan.

Kanadalaissyntyinen Paul Anka (s. 1941) nousi pinnalle Diana-hitillään vuonna 1957. Hänestä tuli nopeasti seuraava maailmanlaajuinen nuorisoidoli Elvis Presleyn jälkeen.

Oheisen filmin selostaja Paavo Noponen arvioi, ettei Anka edustanut samaa "väkivaltaista ja meluavaa rock and rollia kuin Elvis ja Tommy Steele". Kanadalainen oli valinnut hiljaisemman linjan.

Ankan suurimman teinisuosion kausi osui 1950-luvun loppuun ja 60-luvun alkuvuosiin. Hänen hittejään olivat mm. You Are My Destiny, Crazy Love, Lonely Boy, Put Your Head on My Shoulder, My Home Town ja Puppy Love.

Ankan säveltämät tai sanoittamat kappaleet ovat menestyneet myös muiden esittämänä. Tunnetuin niistä on Frank Sinatran tunnuslauluksi muodostunut, Ankan sanoittama My Way.

Linnanmäellä suomalainen nuoriso pääsi ensi kertaa kansainvälisen tyylin pophysterian tuntumaan. Noponen raportoi: "Kun Paul lauloi sanan ´love´ tai ´destiny´, katsomosta kohosi ääni joka muistutti miljoonan tervapääskyn laulua."

Kommentit