Hyppää pääsisältöön

Kymenlaakson laulu

Fabian Djupsjö on menestynyt kymenlaaksolainen psykologi, joka käy jatkuvaa henkistä kamppailua juuriensa ja kotiseutunsa kanssa.

Pirkka-Pekka Petelius on ollut käsikirjoittamassa, ohjaamassa ja näyttelemässä pääosaa YLEn TV1:n draamasarjassa Kymenlaakson laulu, jossa pääosaan nousee yksilön henkinen kasvu hullulta tuntuvan ympäröivän maailman keskellä.

Djupsjö on nimeään vaihtanut, televisiostakin tuttu psykologi, jolta Ritva Oksasen näyttelemä äiti muistaa runnoa aina turhat luulot pois. Sukupolvia kestävä aggressioiden ketju ei katkea Fabianiinkaan, vaan hän käyttää usein kotoaan oppimaa karkeaa ja vähättelevää ilmaisua myös poikaansa.

Kirjailijan ja mediapersoonan uransa lisäksi Djupsjö ottaa vastaan potilaita, joiden äärimmäisiäkin tunteita hän ymmärtää hyvin tai ei ainakaan kiinnitä niihin sen syvempää huomiota. Eronnut psykologi löytää uuden rakkauden ja lohdun samassa elämäntilanteessa olevasta kollegasta.

Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan hän ja toinen käsikirjoittaja Harri Virtanen yrittivät tehdä päähenkilöstä mahdollisimman ristiriitaisen, missä he myös onnistuivat. Petelius sanoo aamu-tv:n haastattelussa kokeneensa Kymenlaakson kasvupaikkana ahdistavaksi, jossa kuka tahansa voi milloin vain lyödä tai ampua ketä tahansa.

Tarinan yhtenä vaikuttavana tekijänä on ollut Mirja Turusen Veripellot-kirja, jossa kerrotaan alueen väkivaltaisista vaiheista vuoden 1918 sisällissodan aikana. Maakunnan ahdistusta ei Peteliuksen mukaan ole ainakaan helpottanut Voikkaan tehtaan sulkeminen.

Teksti: Paavo Rytsä