Hyppää pääsisältöön

Oho – Eemeli!

Kivikasvoinen Eemeli harjoitti koomikon tointa ilmeenkään värähtämättä. Siviilissä "Suomen Buster Keaton" työskenteli kauppamatkustajana ja pyöritti kelloliikettä.

Eemeli eli Esko Toivonen (1920–1987) esiintyi 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa juhlissa, kiertueilla, tv-ohjelmissa ja levyillä Reino Helismaan aisaparina.

Hänet nähtiin myös noin kymmenessä elokuvassa. Eemeli tunnettiin erityisesti hieman kaksimielisestä huumoristaan.

Jaakko Salonojan haastatteluaineistossa entinen Yleisradion juoksupoika muistelee elämänvaiheitaan.

Haastattelun ensimmäisessä osassa Esko Toivonen muistelee koulunkäyntiä ja päätymistä ammattikoulusta Ylen juoksupojaksi sekä mm. äidin jostain nipistämillä roposilla rahoitettua partioleirimatkaa Hitlerin varjostamaan Hollantiin.

Haastattelun toisessa osassa Eemeli muistelee television alkuaikoja ja koe-esiintymistään Teknillisen koreakoulun koelähetyksessä. Reino Helismaan kanssa Eemeli päätyi filmihommiinkin. Nämä kulissimiehet varastivat filmeissä hölmöilyillään pääosan. Helismaan kanssa Eemeli kiersi esiintymässä myös firmojen juhlissa. Esityksiä ei pahemmin harjoiteltu, vaan Repen ralleja vedettiin lonkalta riimitellen. Maata tuli kierrettyä kiertueilla yhdessä myös mm. Lenitan ja Tarvan kanssa.

Elämäkertahaastattelu on tarjolla myös kokonaisuudessaan ladattava versiona.

Tänään iltapäivällä -ohjelmaan vuonna 1980 tehdyssä haastattelussa Eemeli kertoo huumorin tekemisestä, yhteistyöstä Reino Helismaan kanssa, liiketoiminnastaan ja esiintymisistään.

Hän myös esittää näytteen huutokaupan vetämisestä, soittaa huulitrumpettia ja laulaa herkän kappaleen Muista sydäntäsi ainoaa.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit