Hyppää pääsisältöön

Lumikit on koskettava kuvaus naisten elämästä

Kiitetty ja palkittu tv-näytelmä Lumikit on koskettava kuvaus naisten elämästä. Tapahtumapaikkana on naistentautien osasto, jossa elämä ja kuolema ovat vahvasti läsnä.

Liisamaija Laaksosen käsikirjoittamassa ja Hannu Kahakorven ohjaamassa tv-näytelmässä seurataan yhden huoneen potilaiden elämää vuorokauden ajan.

Erilaiset ihmiskohtalaot herkistävät, koskettavat ja välillä naurattavatkin potilashuoneen naisjoukkoa. Jokaisella naisella on oma tarinansa kerrottavana.

Rakkaus, lapset, miessuhteet ja arjen kovat kolhut nousevat naisten kertomissa tarinoissa esille.

Vaietut ja kipeät tunteet käydään vuorokauden aikana läpi. Mukana on myös onnea, iloa ja selviytymistarinoita.

Kun näytelmä ensimmäisen kerran esitettiin vuonna 1986 televisiossa, se sai osakseen laajaa mielenkiintoa. Elämänmakuinen näytelmä voitti myös Monte Carlon kansainvälisillä tv-festivaaleilla ensimmäisen palkinnon filmikertomusten sarjassa.

Lumikit-elokuvan tekijät:

Rooleissa:
Tarja Keinänen – Saara
Eeva-Maija Haukinen – Rva Jortikka
Kaija Pakarinen – Sisko Paavonen
Anja Pohjola – Rva Lindqvist
Liisamaija Laaksonen – Rva Tyynelä

Tuotantotiimi:
Tuotanto: Yleisradio 1986
Käsikirjoitus: Liisamaija Laaksonen
Ohjaus: Hannu Kahakorpi
Vastaava tuottaja: Terttu Talonen
Äänitys: Asko Keinänen
Lavastus: Kaarina Meller

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto