Hyppää pääsisältöön

Mellakat edelsivät Meksikon olympialaisia

Vuonna 1968 Meksikossa valmistauduttiin olympialaisiin yhteiskunnallisten levottomuuksien ja poliisiväkivallan ilmapiirissä.

Tietolaatikko

Maailman urheiluväen olympiaintoa Meksikon levottomuudet eivät laimentaneet. Kisoissa oli mukana ennätysmäärä maita. Olympialaisten edellä tosin 40 maata uhkasi boikotilla, joka johtui KOK:n päätöksestä hyväksyä apartheidia harjoittavan Etelä-Afrikan mukaantulo. Lopulta Etelä-Afrikka jätettiin kisojen ulkopuolelle.

Kymmenen päivää ennen kisoja poliisi ja armeija surmasivat Tlatelolcossa arviolta 200-300 mielenosoittajaa.

Monet tiedotusvälineet antoivat kuvan, jonka mukaan vasemmisto-opiskelijat halusivat protesteillaan vain vastustaa olympiakisoja.

Taustalla olivat kuitenkin yhteiskunnalliset ongelmat. Meksikon taloudellisesta noususta huolimatta sosiaalinen eriarvoisuus oli suuri.

Viranomaisten kovat otteet nostattivat vaatimuksia myös poliittisten vankien vapauttamisesta ja muutoksista poliisin johdossa.

Johan von Bonsdorffin ohjelma kertoo laajemmin Meksikon yhteiskunnallisesta tilanteesta.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto