Hyppää pääsisältöön

Punainen viiva - ooppera ensimmäisistä eduskuntavaaleista

Ilmari Kiannon kirjoittama Punainen viiva kuvaa kevättä 1907. Edessä on Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit. Topi ja Riikka Romppaisen pitää päättää vetävätkö he äänestyslippuun punaisen viivan.

Tietolaatikko

Henkilöt:
Topi - Tuomo Häkkilä
Riika - Eeva-Liisa Naumanen-Saarinen
Agitaattori - Kalevi Koskinen
Simana - Marko

Orkesteri: Radion sinfoniaorkesteri
Kuoro: Savonlinnan Oopperakuoro

Ehdolla vaaleissa oli viisi puoluetta. Punaisen viivan vetäminen merkitsi äänen antamista sosiaalidemokraateille - "sosisalirattille".

Ääniä puolueille kalastivat maakuntia kiertelevät agitaattorit. Riikan ja Topin kylään saapui soli-sali-rattien agitaattori, joka lupasi köyhän kansan olojen paranevan, jos ääni annetaan puolueelle.

Ilmari Kiannon vuonna 1909 julkaistun teoksen pohjalta Aulis Sallinen teki libreton ja sävelsi oopperan vuonna 1987. Ooppera kantaesitettiin vuonna 1978 Suomen Kansallisoopperassa.

Kalle Holmberg ohjasi oopperan televisiolle vuonna 1984. Orkesterina televisioinnissa on Radio sinfoniaorkesteri ja kuoro on Savonlinnan Oopperakuoro

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto