Hyppää pääsisältöön

Tuula Saarron ja Allan Hagertin häät olivat kevään 1959 merkkitapaus

Tuula Saarron ja Allan Hagertin häät keväällä 1959 olivat aikalaisittain suuri merkkitapaus. Helsingin Senaatintori täyttyi tuhansista uteliaista katselijoista, kun nimekkään romanisuvun vesa nai valkolaistytön.

Liikemies Kalle Hagertin perhettä tituleerattiin 1950-luvulla "mustalaisten kuninkaallisiksi". Kun heidän poikansa Allan vuonna 1959 nai valtaväestöön kuuluneen 17-vuotiaan Tuula Saarron, toivottiin sen kaventavan romanien ja valtaväestön välistä kuilua.

Tuula Saarto menestyi sittemmin kirjailijana, joka kirjoitti myös romanikulttuurista. Saarron teos Suljetut ovet kertoi valkolaisen ja romanin avioliitosta.

Saarto ja Hagert erosivat vuonna 1967. Tämän jälkeen Saarto kirjoitti myös appensa Kalle Hagertin elämäkerran. Moni suomalainen on kiittänyt Saarron avanneen teoksillaan uudenlaisen yhteyden romanikulttuuriin.

Yllä Suomen Filmiteollisuuden tuottama uutiskatsaus "Romaaniromanssi" kokonaisuudessaan. Häävalssina soi Tausend kleine Engel.

Keskustele