Hyppää pääsisältöön

Kiekkohistoriaa 1954-1987

Suomen maajoukkueen matka jääkiekon MM-huipulle oli pitkä. YLE Urheilun Kiekkohistoria-sarja kertoo siitä haastatteluin ja arkistonäyttein.

1950-luvulla Leijonat joutuivat kokemaan vielä nöyryyttäviä parinkymmenen maalin tappioita.

Vuoden 1959 tasapeli Ruotsia vastaan oli merkkipaalu: Suomi ylsi MM-tasolla ensi kertaa tasoihin jonkin huippujoukkueen kanssa.

Kesti vielä vuosia, ennen kuin Leijonat onnistuivat voittamaan jonkin johtavan jääkiekkomaan MM-turnauksessa. Näin tapahtui vuonna 1967 Wienissä, kun Suomi löi tšekit.

Katkerimpia muistoja on Moskovassa 1986 koettu kahden maalin etumatkan menetys Ruotsille ottelun viimeisellä minuutilla.

Jääkiekon arvokisamitalistiksi Suomi nousi vasta Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto