Hyppää pääsisältöön

Chicagon mielenosoitukset 1968

Kun Yhdysvaltain demokraattinen puolue valitsi presidenttiehdokastaan elokuussa 1968, Chicagon kaupunki oli sotatilassa.

Chicagoon odotettiin sataa tuhatta sodanvastaista mielenosoittajaa. Heidän todellinen määränsä jäi paljon vähäisemmäksi.

Mukana olivat myös "nuorten kansainvälisen puolueen" (YIP) eli jippien edustajat, jotka valitsivat omaksi presidenttiehdokkaakseen Pigasus-nimisen porsaan. "Se ei ainakaan ole sidottu puolueohjelmaan", he totesivat.

Kaupungin johto pyrki jo etukäteen rajoittamaan sodanvastaiset mielenosoitukset minimiin. Chicagoon julistettiin jopa ulkonaliikkumisrajoitus. Poliisi ja kansalliskaarti valmistautuivat yhteenottoon radikaalien kanssa.

Jännitteet osapuolten välillä johtivatkin väkivaltaisuuksiin, joissa pamppuja ja kyynelkaasua ei säästelty.

Vietnamin sotaa vastustava George McGovern hävisi puoluekokouksessa ehdokkuuden Hubert Humphreylle. Marraskuiset presidentivaalit voitti republikaanien Richard Nixon.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto