Hyppää pääsisältöön

Opiskelijaradikalismi Länsi-Euroopassa

Vuosi 1968 kuului opiskelijaradikalismille. Yliopistojen valtaajat ympäri Eurooppaa vaativat opintoreformia ja sosialismia.

Eniten olivat tiedotusvälineissä esillä Länsi-Saksan ja Ranskan vasemmisto-opiskelijat. Pariisin mellakoihin toukokuussa 1968 lähtivät mukaan myös työläiset.

Hallituksen vastaisia mielenosoituksia ja oppilaitosten valtauksia koettiin myös mm. Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Belgiassa ja Ruotsissa.

Opiskelijat vaativat opintodemokratiaa, opetuksen uudistamista ja parannuksia sosiaaliseen asemaansa. Mutta he protestoivat myös Vietnamin sotaa, fasismin jäänteitä, imperialismia ja rahavaltaa vastaan. Itä-Euroopassa ylioppilaslevottomuudet liittyivät sosialistimaiden demokratialiikkeisiin.

Vallankumouksellisten opiskelijoiden tärkeimpiin oppi-isiin kuului yhteiskuntafilosofi Herbert Marcuse. Hänen ajatuksiaan selostettiin syyskuussa 1968 radioidussa ohjelmassa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto