Hyppää pääsisältöön

Rasvasota täydessä vauhdissa 1970-luvulla

Margariini löi itseään läpi etenkin Etelä-Suomen kotien pöydissä 1970-luvulla. Markkinoille tuli myös tuotteita, jossa on sekä voita että kasviöljyä.

1970-luvulla oli jo hyvin tiedossa, että voin tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä ja että kasviöljyissä rasva on terveellisempää tyydyttämätöntä.

Meijeriteollisuus julkaisi 1970-luvulla tutkimuksia, joissa korostettiin margariinin lisäaineiden vaarallisuutta. Tutkimusten lähteet olivat kuitenkin puutteellisia.

Suomi on muuttunut monen muun länsimaan tapaan viimeisen 30 vuoden aikana voimaasta margariinimaaksi. Suomalaiset ovat kuluttaneet tällä vuosituhannella keskimäärin reilut kahdeksan kiloa margariinia ja alle kolme kiloa voita vuodessa.

Teksti: Paavo Rytsä