Hyppää pääsisältöön

Robert Kennedyn murha vuonna 1968

USA:n demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta tavoitellut senaattori Robert Kennedy ammuttiin Los Angelesissa 5. kesäkuuta 1968.

Veljensä John F. Kennedyn noustua presidentiksi Robert Kennedy (1925-1968) työskenteli USA:n oikeusministerinä vuosina 1961-1964. Hän pyrki etenkin parantamaan etelän mustan väestön kansalaisoikeuksia ja vähentämään mafian valtaa kuljetusalan ammattiliitoissa.

New Yorkin osavaltiota edustavana senaattorina hän toimi vuodesta 1965 alkaen. Kennedy kannatti Vietnamin sotaa vielä 60-luvun alkuvuosina, mutta muutti myöhemmin kantaansa. Vuonna 1968 hän kilvoitteli esivaaleissa toisen sodanvastustajan, senaattori Eugene McCarthyn kanssa.

Robert Kennedy surmattiin Los Angelesin Ambassador-hotellissa 5.6.1968. Hän kuoli vammoihinsa seuraavana päivänä. Vasta kaksi kuukautta aiemmin Yhdysvaltoja oli järkyttänyt kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin murha.

Kennedyn murhasta tuomittiin palestiinalaissyntyinen Sirhan Sirhan, jonka motiiveista ei koskaan saatu lopullista selkoa. Murhaa on useimmiten arveltu vastalauseeksi USA:n Israel-myönteiselle Lähi-idän politiikalle.

Teksti: Jukka Lindfors