Hyppää pääsisältöön

Perinteet kunniassa vappuna 1959

Vapunpäivänä 1959 helsinkiläiset irtautuivat arjesta ja kaupunki täyttyi simasta, serpentiinistä ja suruttomuudesta.

Ylioppilaat ja työväki juhlivat kevättä perinteisesti omilla tahoillaan. Manta sai lakkinsa vappuyönä puoliltaöin. Lakittajana oluttynnyrin päällä keikkui Ylioppilaslehden päätoimittaja Arvo Salo.

Työväki marssi Pitkän sillan yli Hakaniemestä Kaisaniemeen. Kulkueessa oli tilaa myös perheen pienimmille. Kaisaniemen kentällä lapsille maistui Coca-Cola.

Illalla kaupunkilaiset kohtasivat Linnanmäellä, missä "jokainen tuuppi toistaan demokraattisesti ja vailla turhaa kaunaa".

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto