Hyppää pääsisältöön

Jänikset maailmankartalle

M. A. Numminen laulaa ja soittaa luuttua jäniksenä näytelmässä Jänikset maailmankartalle.
M. A. Numminen laulaa ja soittaa luuttua jäniksenä näytelmässä Jänikset maailmankartalle. Kuva: Yle kuvanauha M. A. Numminen,jänikset,lastennäytelmät,1981 (musiikkikappale),Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus

"Liian kauan jäniksiä, soittajia pilkattu on. Nyt on tullut sille stoppi", julistaa ilkeän linnanvuodin Vihavainon vangitsema pitkäkorva Kukurtaja.

Vihavainon vihan kohteeksi ei ollut joutunut vain jänis vaan myös köyhä kansa, meriltä saarelle palannut Nousia ja kapteeni Karskin tytär Mielikki. Näiden kahden viimeksi mainitun kohtalo oli joutua linnanvuodin vangiksi.

Myös jäniksen oli käydä todella huonosti. Linnanvoudin sotilaat olisivat ottaneet hengen jänikseltä, jos hän ei olisi ollut loistava rumpali. Soittotaidollaan jänis myös lopuksi pelastaa itsensä lisäksi Nousian ja Mielikin.

Kypäräpäinen, viiksekäs mies pitelee kangassäkkiä käsissään.
Kypäräpäinen, viiksekäs mies pitelee kangassäkkiä käsissään. Kuva: Yle Yle Elävä arkisto,televisio-ohjelmat,Jänikset maailmankartalle

Veijarimainen seikkailutarina sijoittuu 1700-luvun loppupuolen linnoitussaarelle. Jäniksenä tarinassa esiintyy sarjan käsikirjoittaja M. A. Numminen, joka myös säveltänyt ja sanoittanut näytelmän musiikin.

Jänikset maailmankartalle klippeinä

Kommentit