Hyppää pääsisältöön

Köyhän eläkeläisen tarina Aliisa oli Siiri Angerkosken jäähyväisrooli

Näyttelijä Siiri Angerkosken mittava ura sai päätöksensä tv-näytelmässä Aliisa. Sairauden laihduttama Angerkoski piirtää viimeisessä roolissaan koskettavan kuvan köyhän eläkeläisen arjesta.

Räväköistä elokuva- ja teatterirooleista tuttu Siiri Angerkoksi yllättää roolisuorituksensa erilaisuudella. Puupää-elokuvien puhetta pulppuava Justiina saa vastakohdan.

Tv-näytelmä Aliisa valmistui vuonna 1970, ja Angerkoski kuoli vuotta myöhemmin. Angerkoskelle myönnettiin pääroolista postuumisti Jussi-patsas vuonna 1971.

Toisen Jussi-patsaansa hän sai sivuroolista vuonna 1940. Tämäkin rooli oli luonteeltaan vakava eli Minna Canthin näytelmän filmatisointi Anna-Liisa.

Aulikki Oksasen käsikirjoittama ja Jukka Sipilän ohjaama Aliisa kuuluu tv-teatterin kiitettyihin klassikoihin. Näytelmä on kuvaus eläkeläisen elämästä 1970-luvun alun Suomessa.

Kansaneläkkeellä kituuttava Aliisa joutuu pienestä asunnostaan häädetyksi. Yksinäisyys, köyhyys ja monet muut vastoinkäymiset varjostavat Aliisan elämää.

Ystäviensä avulla Aliisa kuitenkin selviytyy vaikeuksien yli, vaikka monesti se näyttää toivottomalta.

Aliisan tekijät

Rooleissa:
Siiri Angerkoski – Aliisa
Selma Miettinen – Naapuri rouva
Varma Lahtinen – Meeri
Paavo Pentikäinen – Rakennusmestari
Erkki Pajala – Talonmies
Anja Pohjola – Sanni

Tuotantotiimi:
Yleisradio 1970
Käsikirjoitus: Aulikki Oksanen
Ohjaus: Jukka Sipilä
Kuvaus: Jouko Paavonen, Timo Vesterinen
Leikkaus: Paavo Eskelinen
Lavastus: Aimo Pöyhönen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto