Hyppää pääsisältöön

Maalaustalkoot Halikossa 1967

Halikossa, Varsinais-Suomessa maalattiin kesällä 1967 satoja puutaloja, jotta maaseutukylän miljöö kohentuisi.

Idea mittavasta maalausprojektista tuli paikallisilta maatalousseuroilta ja pienviljelijäyhdistyksiltä.

Talojen omistajat maksoivat maalauskustannukset itse, mutta maksu oli kohtuullinen, vain 30 - 100 markkaa.

Halikko on vajaan 10 000 asukkaan kunta teknologiateollisuudestaan tunnetun Salon vieressä. Halikon Rikalassa oli muinaispitäjä jo keskiajalla, ja Halikon kirkkopitäjä mainitaan asiakirjoissa jo 1300-luvun alussa.

Halikossa sijaitsee useita suomalaisittain poikkeuksellisen upeita kartanoita. Golfkentistään tunnettu Wiurila sekä Kustaa Mauri Armfeltin ja nykyisin Björn Wahlroosin omistama Joensuu ovat eurooppalaisvaikutteisia kartanomiljöitä kivisine päärakennuksineen. Halikko onkin Suomen merkittävimpiä maanviljelysseutuja.

Halikko yhdistyi Salon kaupunkiin vuoden 2009 alussa. Salon ja Halikon lisäksi uuteen kuntaan tulevat Kuusjoki, Pertteli, Muurla, Perniö, Särkisalo, Kisko, Kiikala ja Suomusjärvi. Uuden suurkunnan vaakunaksi on väläytelty Halikon vaakunaa, jossa on vehmautta korostava tammi sekä mm. Joensuun kartanon aikoinaan omistaneen Hornin suvun sarvitunnus.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto