Hyppää pääsisältöön

Ruotsissa kiistaa ravintosuosituksista

Ruotsissa kiistely vähän hiilihydraatteja sisältävästä ruokavaliosta on henkilöitynyt yleislääkäri Annika Dahlqvistiin. Hän suositteli diabetespotilailleen vähähiilihydraattista ravintoa, jolla hän itse pääsi eroon liikakiloistaan. Annika Dahlqvist joutui kiistan vuoksi jättämään työpaikkansa, mutta Ruotsin Sosiaalihallitus vapautti hänet syytöksistä, joiden mukaan hän olisi suositellut potilailleen haitallista ruokavaliota.

Ruotsalaislääkäri Annika Dahlqvist joutui myrskyn silmään erilaisista ruokavalioista käytävän kiistan vuoksi. Annika Dalhqvist pitää henkilökohtaisesti kiinni ruokavaliosuosituksistaan.

– Jos syön esimerkiksi pienen, enintään viisi grammaa hiilihydraatteja sisältävän palan leipää, ja sen kanssa 20 grammaa rasvaa ja 20 grammaa proteiineja, tulee tässä pika-ateriassa rasvan, proteiinien ja hiilihydraattien välille hyvä jakauma, sanoo Annika Dahlqvist. Vähän leipää, paljon voita ja paljon juustoa.

Laihduttajilla runsaasti valinnanvaraa

Viime vuosina Ruotsissa on markkinoitu erilaisia ruokavalioita lähes kyllästymiseen saakka. Liikakiloista kärsivät ovat kokeilleet tuttujen Painonvartijoiden ohella muun muassa hitaiden hiilihydraattien GI-ruokaa, Atkins-dieettiä sekä kivikautista ravintoa. Näin teki myös pienellä paikkakunnalla yleislääkärinä toiminut Annika Dahlqvist. Mikään ei kuitenkaan tehonnut, kymmenet liikakilot eivät ottaneet lähteäkseen. Vasta hiilihydraattien raju vähentäminen auttoi.

– Silloin painoni alkoi pudota kilon viikossa. Ryhdyin selvittämään asian tieteellistä pohjaa ja huomasin, että eläinrasvoja kohtaan tunnetulla kauhulla ei ole olemassa tieteellistä perustelua. Se on myytti alusta loppuun saakka.

Lihava riita ravintosuosituksista

Annika Dahlqvist heitti hyvästit vähärasvaiselle ruokavaliolle. Vuosien aikana kasaantuneet kilot sekä sairaudet karisivat eläinrasvan ja proteiinien avulla. Samaa ruokavaliota hän suositteli ravitsemusterapeuttien kauhuksi myös diabetespotilailleen. Työnantaja antoi hänelle ensin suullisen varoituksen.

– He sanoivat, että me emme saa suositella tällaista ruokavaliota. Jatkoin siitä huolimatta, kertoo Annika Dahlqvist, ja sain kirjallisen varoituksen. Jos olisin edelleen jatkanut, minut olisi erotettu. Minusta tuntui, etten voi jatkaa työssäni niillä edellytyksillä, joten sanoin itseni irti samana päivänä kun sain kirjallisen varoituksen.

Kaksi Dahlqvistin ravintosuosituksista tuohtunutta ravintoterapeuttia teki asiasta ilmoituksen Sosiaalihallitukseen. Se sai selvitettäväkseen, löytyykö tieteellisestä tutkimuksesta tukea vähän hiilihydraatteja ja paljon rasvaa sisältävälle ruokavaliolle juuri diabetespotilaiden kohdalla.

Sosiaalihallitus teetti tutkimuksen Upsalan Yliopiston diabetesprofessorilla.

– Teimme selvityksen, ja totesimme että hänen antamilleen neuvoille oli olemassa tietty tieteellinen perusta, toteaa lääkintäneuvos Torsten Mossberg Sosiaalihallituksesta.

Asia kääntyi siis Annika Dalqvistin eduksi tämän vuoden tammikuussa.

– Suosittelemani ruokavalio perustuu tieteeseen ja luotettavaksi havaittuun kokemukseen. Se oli upeata, sanoo Annika Dahlqvist.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhuja

Annika Dahlqvist työskentelee yhä lääkärinä, freelance-pohjalta. Hän myös luennoi omista kokemuksistaan, ja osallistuu Ruotsissa ruokavalioista viime aikoina käytyyn vilkkaaseen keskusteluun.

Tohtori Dahlqvistin blogi internetissä, Annika Dahlqvistin aiheesta julkaisemat kaksi kirjaa, sekä hänen aktiivisuutensa eri yhteyksissä herättävät Sosiaalihallituksessa närää. Sosiaalihallituksen lääkintäneuvos Torsten Mossbergin mielestä Dahlqvistin toiminta menee liian pitkälle. Sosiaalihallitus onkin hänen mukaansa huolestunut Annika Dahlqvistin toiminnasta.

Annika Dahlqvist itse on tällä hetkellä omaan tilanteeseensa tyytyväinen.

– Olen vapaa pitämään luentoja, ja välillä teen lääkäripäivystyksiä kotiseudullani. Pystyn sekä elättämään itseni mutta myös työskentelemään aatteellisesti ravintokysymyksen kanssa.

– Olemme huolestuneita hänen ravintosuosituksistaan. Ihmisten on vaikeata erottaa mitkä niistä on tarkoitettu terveille ihmisille ja mitkä sairaille, sanoo lääkintäneuvos Torsten Mossberg Sosiaalihallituksesta.

Keskustelu ravintosuosituksista avattu

Keskustelu ravintosuosituksista on Ruotsissa päässyt hyvään vauhtiin, kun sitä Suomessa ollaan vasta virittelemässä. Toisaalta, Ruotsissakaan ei ole asiassa sanottu viimeistä sanaa.

– Jos potilaat ovat vaaravyöhykkeessä, täytyy meidän puuttua asiaan, sanoo Sosiaalihallituksen Torsten Mossberg.

Sosiaalihallitus pitää Annika Dahlqvistin toimintaa silmällä tarkasti.

Haastateltavat:
ANNIKA DAHLQVIST, yleislääkäri
TORSTEN MOSSBERG, lääkintäneuvos, Ruotsin Sosiaalihallitus

Toimittaja: MAIJA UNKURI

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 9.11.2015