Hyppää pääsisältöön

Suomi sai MM-kiekkokisat ensi kertaa 1965

Jääkiekon vuoden 1965 MM-turnaus käytiin Suomen ensimmäisessä, juuri valmistuneessa jäähallissa Tampereella. Kisat olivat taloudellinen menestys. Kun laskut oli maksettu, säästöön jäi puoli miljoonaa markkaa.

Tietolaatikko

Leikkeen 2 ääniraita on kadonnut. Tässä siihen on lisätty musiikiksi kappale All the Things You Are (säv. Jerome Kern, levytys Modern Jazz Quartet 1952).

Voiton turnauksessa vei ennakkosuosikki Neuvostoliitto. Hopealle sijoittui Tšekkoslovakia ja pronssille Ruotsi.

Suomalainen yleisö innostui kisoista toden teolla. Ruotsia vastaan pelattu 2-2-tasapelikin hullaannutti Matti Keinosen mukaan koko Tampereen.

Suomi aloitti lupaavasti, mutta jäi lopulta seitsemännelle sijalle. Mitalia ei tässä vaiheessa edes tavoiteltu.

MM-kisojen otteluista on YLEn arkistossa tallella vain mykkiä tv-välähdyksiä sekä osa Ruotsi-Suomi-ottelun radioselostuksesta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto