Hyppää pääsisältöön

Boris Jeltsin - uuden Venäjän arkkitehti

Boris Jeltsin toimi Venäjän presidenttinä vuosina 1991-2000. Hänellä oli myös keskeinen roolinsa Neuvostoliiton järjestelmän alasajossa.

Tietolaatikko

Syntyi 1.2.1931 Sverdlovskissa, Venäjällä, Neuvostoliitossa.

Eteni puolueuralla rakennusalan kautta.

Kommunistisen puolueen jäsen 1961-1991

Sverdlovskin rakennuskombinaation johtaja 1960-luvun lopulla.

Politbyrooseen Jeltsinin nimitti Gorbatshov, jonka politiikkaa Jeltsin kuitenkin jyrkästi arvosteli.

Moskovan kaupunginjohtaja 1985-1987

Venäjän presidentti 1991-1999

Jeltsin (1931-2007) nousi jo Neuvostoliiton olemassaolon aikoina alueelliseksi puoluejohtajaksi Sverdlovskissa ja myös Kremlissä keskeiseen politbyrooseen. Hänet kuitenkin syrjäytettiin, sillä jatkuva presidentti Gorbatshovin arvostelu söi edellytykset yhteistyöltä.

Jeltsin nousi kuitenkin vallanhuipulle taas keväällä 1990, jolloin hänestä tuli Venäjän neuvostotasavallan johtaja. Siltä paikalta hän horjutti voimakkaasti Gorbatshovin ja koko Neuvostoliiton asemaa.

Neuvostoliiton kohtalonvuonna 1991 Jeltsin erosi kommunistisesta puolueesta, ja hän sai Venäjän ensimmäisissä presidentinvaaleissa lähes 60 prosenttia äänistä.

Gorbatshovin uudistuksia vastustaneet vanhoilliset yrittivät vallankaappausta loppukesästä 1991, ja Jeltsinillä oli keskeinen rooli sen tukahduttamisessa. Se vahvisti hänen asemaansa entisestään.

Jeltsinin vallankäytön seuraava vaihe oli Itsenäisten valtioiden yhteisön IVY:n perustaminen, ja joulukuussa 1991 Gorbatshovin oli myönnettävä tappionsa ja Neuvostoliitto lakkasi olemasta.

Jeltsinin presidenttikaudella Venäjällä tapahtui suuri joukko uudistuksia. Esimerkiksi matkustusvapaus länteen oli monelle kansalaiselle uusi asia.

Nopea siirtymä markkinatalouteen jätti kuitenkin venäläiseen järjestelmään jälkensä, ja Kremlin vahva vallankäyttö ja talouden harmaat puolet ovat arkea Venäjällä edelleen.

Jeltsinin kollega Yhdysvalloissa oli Bill Clinton, jonka kanssa he neuvottelivat mm. Naton laajentumisesta Helsingissä 1997.

Jeltsinin kauteen liittyi hämäryyksiä kuten korruptiota, mutta hänen seuraajansa Vladimir Putin varmisti virkakautensa ensi töikseen, ettei venäläisten arvostama Jeltsin joutuisi tuomioistuinten kynsiin.

Boris Jeltsin kuoli 23. huhtikuuta 2007. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

Teksti: Paavo Rytsä