Hyppää pääsisältöön

Pankkikriisin pitkä varjo

1990-luvun alun pankkikriisi ja lama ovat sodanjälkeisen Suomen järkyttävin ajanjakso. Vielä vuosien jälkeenkin suuren laman tapahtumat tuntuvat monen suomalaisen elämässä. Dokumenteista vuosilta 1992-2008 muodostuu 15 vuoden kaari suomalaisen lähimenneisyyden kipeisiin asioihin.

Yle esitti keväällä 2008 dokumentteja pankkikriisistä, kriisin syistä, hoidosta ja seurauksista.

Pankkikriisiohjelmien uusintasarjan aluksi lamatutkija, valtiotieteen tohtori Jaakko Kiander kertoi, kuinka syvät jäljet pankkikriisi suomalaisiin jätti – ja miksi.

”Ei voi edellyttää, että velalliset ymmärtäisivät asioita paremmin kuin pankit tai talouspolitiikan johto, jotka yllättyivät täysin pankkikriisissä. Kuitenkin juuri velalliset pakotettiin maksamaan pankkikriisin hinta loppuun asti”, totesi Kiander haastattelussa 2008.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Kommentit