Hyppää pääsisältöön

Putinin nousu Venäjän johtoon

Venäjän turvallisuuspäällikkön Vladimir Putinin nopea nousu maan ykkösmieheksi alkoi elokuussa 1999, kun presidentti Jeltsin nimitti hänet pääministeriksi.

Venäjällä käytiin vuosituhannen lopussa jatkuvaa pääministeripeliä, ja Jeltsin oli ennen Putinia vaihtanut Venäjän kakkosmiehen jo neljä kertaa parin vuoden aikana.

Jeltsinin uumoiltiin pyrkivän vaikuttamaan Putinin pääministeriksi nimittämisellä jo vuonna 2000 käytäviin presidentinvaaleihin. Monet tutkijat pitivät presidentin vallansiirtoprosessia epärealistisena, sillä Jeltsin oli pahasti ryvettynyt mm. Tshetshenian sodan ja alkoholinkäyttönsä vuoksi.

Dramaattisin käänne valtapelissä tapahtui koko maailman juhliessa vuosituhannen vaihtumista. Jeltsin erosi ja nimitti Putinin vt. presidentiksi 31.12.1999. Tuolloin alkoi jo olla selvää, kuka valitaan Venäjän seuraavaksi presidentiksi.

Venäjälle olikin luotu länsimaille vieras vallanperimysjärjestelmä: samalla tavoin kuin Jeltsin nimitti Putinin, myös Putin nimitti seuraajansa, 7.5.2008 virassa aloittaneen Dimitri Medvedevin.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto