Hyppää pääsisältöön

Putinin nousu Venäjän johtoon

Venäjän turvallisuuspäällikkön Vladimir Putinin nopea nousu maan ykkösmieheksi alkoi elokuussa 1999, kun presidentti Jeltsin nimitti hänet pääministeriksi.

Venäjällä käytiin vuosituhannen lopussa jatkuvaa pääministeripeliä, ja Jeltsin oli ennen Putinia vaihtanut Venäjän kakkosmiehen jo neljä kertaa parin vuoden aikana.

Jeltsinin uumoiltiin pyrkivän vaikuttamaan Putinin pääministeriksi nimittämisellä jo vuonna 2000 käytäviin presidentinvaaleihin. Monet tutkijat pitivät presidentin vallansiirtoprosessia epärealistisena, sillä Jeltsin oli pahasti ryvettynyt mm. Tshetshenian sodan ja alkoholinkäyttönsä vuoksi.

Dramaattisin käänne valtapelissä tapahtui koko maailman juhliessa vuosituhannen vaihtumista. Jeltsin erosi ja nimitti Putinin vt. presidentiksi 31.12.1999. Tuolloin alkoi jo olla selvää, kuka valitaan Venäjän seuraavaksi presidentiksi.

Venäjälle olikin luotu länsimaille vieras vallanperimysjärjestelmä: samalla tavoin kuin Jeltsin nimitti Putinin, myös Putin nimitti seuraajansa, 7.5.2008 virassa aloittaneen Dimitri Medvedevin.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto