Hyppää pääsisältöön

Vladimir Putinin Suomen-vierailuilla esiin ovat usein nousseet Nato, Karjala ja oikeusvaltioperiaatteet

Vladimir Putin tapasi presidenttikautenaan Suomen presidentin Tarja Halosen useita kertoja. Läheisistä naapuruussuhteista kertoi myös se, että Putin vieraili Suomessa useasti myös pääministerinä ollessaan. Vuonna 2001 Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa nousivat esiin oikeusvaltioperiaatteet ja Nato sekä Karjala. Vuonna 2005 Venäjää erityisesti kiinnosti EU-suhteet.

Presidentti Vladimir Putin tapasi Suomessa presidentti Tarja Halosen vuonna 2001, jolloin valtiomiestapaamisessa nousivat esiin eurooppalaiset arvot ja niihin sitoutuminen. Näihin arvoihin Venäjä oli Halosen mukaan luvannut sitoutua ja Suomi puolestaan Halosen mukaan halusi tukea Venäjää tässä "pitkässä prosessissa". Venäjä taas toivoi, että maitten hyvät välit tiivistyisivät entisestään.

Presidentti Putinin Nato-kanta selkiytyi tapaamisen aikana. Hän sanoi, että Venäjä ei aio painostaa Nato-kysymyksessä Baltian maita siellä asuvan venäläisvähemmistön avulla. Maa ei kuitenkaan hyväksy Naton laajenemista, vaikka toisaalta kunnioittaakin valtioiden itsemääräämisoikeutta. Poliittisten kysymysten ohella esille nousivat myös liikenneyhteydet maiden välille. Niihin haluttiin parannuksia. Putin esittikin nopean junaradan rakentamista Helsingin ja Pietarin välille.

Talouskysymyksissä suomalaiset olivat toiveikkaita. Useita aiesopimuksia allekirjoitettiin, mutta samalla heräsi kysymys, voisiko Putin päättää, mitä yksityiset yritykset tekevät. Suomalainen Venäjän-kaupan asiantuntija uskoi, ettei Putinista tule talouskysymyksissä sanelijaa. Hänen mukaansa Venäjällä ehkä tulee samankaltainen malli kuin Ranskassa. Siellä valtiovallan ja suuryritysten välillä vallitsee symbioosi. Suomalaiset suuryritykset kysyivät aiheesta jo viikkoa aiemmin lähettämällä niitä Kremliin. Kysymyksiin Putin ei juurikaan vastannut. Tähänkin suomalaisella idänkaupan tuntijalla oli selvä vastaus. "Ei hänen kovin tarkkaan tähän tarvitsekaan vastata. Pääasia on, että koneisto saa hänen kauttaan viestin, mistä asioista ollaan kiinnostuneita."

Ilman mielenosoituksia tästä vierailusta ei selvitty. Helsingissä pieni joukko vaati Karjalaa takaisin ja illalla toinen ryhmä vaati rauhaa Tšetšeniaan. Karjala oli usein noussut keskusteluun Suomen ja Venäjän tapaamisissa. Venäjällä vastaukset olivat olleet tiukkoja, mutta Suomen vastaukset sen sijaan kulkivat turvallisella keskitiellä.

Useimmille suomalaisille Putinin vierailu oli mieleen ja presidentti kiittikin vastaanottoa lämpimäksi.

Vuonna 2005 Vladimir Putin tuli jälleen presidentti Tarja Halosen vieraaksi tällä kertaa Naantalin Kultarantaan. Presidenttien keskusteluista ei ennakkon kerrottu tiedotusvälineille, mutta toimittaja Martti Hosian mukaan Suomi pyrkii vierailun turvin osoittamaan muulle Euroopalle, että suhteet ovat hyvät. Venäjä puolestaan on kiinnostunut EU-suhteista. Sen vanhat ystävät Saksa ja Ranska kärsivät sisäisistä kiistoista ja Baltian maat myös Puola ärsyttivät Venäjää. Vuoden kuluttua Suomi oli EU-puheenjohtajamaa ja Venäjällä oli nyt tilaisuus kertoa, mitä se halusi EU:lta.

Jos neuvottelut pidettiin tiukasti median ulottuvilta, Kultarannan keittiöstä sen sijaan kerrottiin, että illallistarjoilu on huippuluokkaa sienikeitosta aina paahdettuun siikaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto