Hyppää pääsisältöön

Minna Canthin Anna Liisa on nuoren tytön kohtalontarina

Anna-Leena Härkönen, Esko Hukkanen ja taustalla Heikki Paavilainen. Ohjelmasta: Anna-Liisa 1988.
Anna-Leena Härkönen, Esko Hukkanen ja Heikki Paavilainen tv-draamassa Anna Liisa (1988). Anna-Leena Härkönen, Esko Hukkanen ja taustalla Heikki Paavilainen. Ohjelmasta: Anna-Liisa 1988. Kuva: Yle/Heikki Oksanen Yle Elävä arkisto

Minna Canthin kirjoittama tositapahtumiin perustuva tarina nuoren tytön elämästä koskettaa väkevyydellään yhä tänäkin päivänä. Ansiokkaan tv-draaman pääosassa nähdään Anna-Leena Härkönen.

Minna Canthin (1844–1897) tiedetään kypsytelleen tarinaa sisäisesti kuohuvan mutta ulkoisesti tyynen nuoren tytön kohtalosta pitkään. Vuonna 1895 julkaistu Anna Liisa oli Canthin viimeinen näytelmä.

Canthin piirtämää henkilöhahmoa on kiitetty yhdeksi näytelmäkirjallisuutemme syvimmäksi luonnekuvaksi. Anna Liisan omaan sisäiseen kamppailuun keskittynyt draama heijastaa ankaraa puritaanista elämänotetta, joka on täynnä salattua ahdistusta.

Canthin teoksessa on nähty mm. dostojevskiläistä sovitustematiikkaa. Kun Anna Liisa tunnustaa rikoksensa ja haluaa sovittaa sen mieluummin vankeudella kuin menemällä naimisiin miehen kanssa, jota ei rakasta, saarnaa pappi hänelle anteeksiantoa. Syyllisyys itse teosta jää kuitenkin yksin hänen kannettavakseen, lapsen isä pääsee tilanteesta kuin koira veräjästä.

Lapsenmurhasta sai Suomessa kuolemantuomion aina vuoteen 1826 asti, jolloin uusiksi sovituskeinoiksi tulivat pakkotyö, vankeus tai Siperiaan karkoittaminen. Vuosisadan loppuun mennessä lapsenmurha oli kuritushuonerangaistuksen syynä lähes joka toisella naisvangilla.

Vuonna 1988 valmistunut tv-dramatisointi palkittiin Golden Chest -tv-teatterifestivaaleilla Bulgarian Plovdivissa toteutuksesta ja kuvauksesta. Draaman nimiosan näyttelee Anna-Leena Härkönen.

Keskustele