Hyppää pääsisältöön

Vesa-Matti Loiri tuntee Turhapuron

Kun Spede Pasanen 1970-luvun alussa ehdotti, että tv-sketsihahmo Uuno Turhapurosta tehtäisiin täyspitkä elokuva, ei Turhapuron esittäjä Vesa-Matti Loiri heti lämmennyt ajatukselle. Yli 30 vuotta myöhemmin hän myöntää olleensa väärässä.

Vuonna 2004 Nybergin ohjelmassa vieraillut Loiri muistelee Turhapuron alkuvaiheita lämmöllä.

— Aika varhaisessa vaiheessa kyllä paljastui, että on taidettu osua aika kivaan juttuun, Loiri toteaa haastattelussa.

Ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva valmistui vuonna 1973. 31 vuotta myöhemmin, syksyllä 2004, elokuvateattereihin saapui Turhapuroista viimeinen, Uuno Turhapuro - This is my life.

— Kyllä sarja nyt on päättynyt, Loiri sanoo.

Vuonna 1945 Helsingissä syntynyt Loiri debytoi valkokankaalla vuonna 1962 Mikko Niskasen elokuvassa Pojat. Pian sen jälkeen hän aloitti pitkään jatkuneen yhteistyönsä Pertti "Spede" Pasasen (1930-2001) kanssa.

Spede-tuotantojen lisäksi Loiri muistetaan vahvoista draamarooleista esimerkiksi Ulvovassa myllärissä (1982), Jonissa (1983), Sokkotanssissa (1999), Pahoissa pojissa (2003) sekä Kaksipäisen kotkan varjossa (2005).

Näyttelijäuransa ohella Loiri on saavuttanut kansansuosion myös laulajana etenkin Eino Leinon tulkitsijana. Kaikkiaan Loirin levytyksiä on yli 30, niistä uusin, Inari, on vuodelta 2007.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto