Hyppää pääsisältöön

Kalli avasi vaalirahapelin

A-studion tekemä juttu kansanedustajien vaalituki-ilmoituksista aloitti kevään 2008 suurkohun ehdokkaiden kampanjarahoituksesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli myönsi toukokuussa 2008 rikkovansa lakia vaalirahoituksen julkisuudesta, koska siitä ei ole säädetty rangaistusta.

Kansanedustajien ja ministerien kytkökset tukijoihinsa nousivat puheenaiheeksi, kun eduskuntaan oltiin tuomassa lakia perheyritysten verohelpotuksista.

Professori Heikki Niskakangas arvioi A-studiossa, että kansanedustajaehdokkaita tukeneet yritykset saavat tavoitteensa parhaiten läpi.

Oikeusministeriö ei voi arvioida kansanedustajien ja ministerien kytköksiä yrityksiin, koska osa heistä ei ole noudattanut määräyksiä vaaliavustusten julkistamisesta.

Timo Kallin tukiyhdistyksen saamasta 56 0000 eurosta huomattava osa oli peräisin yhdestä yrityksestä. Kalli jätti tukijan nimen kuitenkin julkistamatta, koska piti sitä "minun ja antajan välisenä asiana".

Kun lausunnosta nousi kohu, Kalli paljasti saaneensa rahaa mm. Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä, jonka takana on joukko liikemiehiä. Sama yhdistys on rahoittanut ministeri Paula Lehtomäen, pääministeri Matti Vanhasen, puhemies Sauli Niinistön ja eräiden muiden kansanedustajien tukiyhdistyksiä.

Oikeusministeriö ilmoitti 14.5. perustavansa työryhmän uudistamaan vaalirahoituslakia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto