Hyppää pääsisältöön

Kalli avasi vaalirahapelin

A-studion tekemä juttu kansanedustajien vaalituki-ilmoituksista aloitti kevään 2008 suurkohun ehdokkaiden kampanjarahoituksesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli myönsi toukokuussa 2008 rikkovansa lakia vaalirahoituksen julkisuudesta, koska siitä ei ole säädetty rangaistusta.

Kansanedustajien ja ministerien kytkökset tukijoihinsa nousivat puheenaiheeksi, kun eduskuntaan oltiin tuomassa lakia perheyritysten verohelpotuksista.

Professori Heikki Niskakangas arvioi A-studiossa, että kansanedustajaehdokkaita tukeneet yritykset saavat tavoitteensa parhaiten läpi.

Oikeusministeriö ei voi arvioida kansanedustajien ja ministerien kytköksiä yrityksiin, koska osa heistä ei ole noudattanut määräyksiä vaaliavustusten julkistamisesta.

Timo Kallin tukiyhdistyksen saamasta 56 0000 eurosta huomattava osa oli peräisin yhdestä yrityksestä. Kalli jätti tukijan nimen kuitenkin julkistamatta, koska piti sitä "minun ja antajan välisenä asiana".

Kun lausunnosta nousi kohu, Kalli paljasti saaneensa rahaa mm. Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä, jonka takana on joukko liikemiehiä. Sama yhdistys on rahoittanut ministeri Paula Lehtomäen, pääministeri Matti Vanhasen, puhemies Sauli Niinistön ja eräiden muiden kansanedustajien tukiyhdistyksiä.

Oikeusministeriö ilmoitti 14.5. perustavansa työryhmän uudistamaan vaalirahoituslakia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit