Hyppää pääsisältöön

Kalli avasi vaalirahapelin

A-studion tekemä juttu kansanedustajien vaalituki-ilmoituksista aloitti kevään 2008 suurkohun ehdokkaiden kampanjarahoituksesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli myönsi toukokuussa 2008 rikkovansa lakia vaalirahoituksen julkisuudesta, koska siitä ei ole säädetty rangaistusta.

Kansanedustajien ja ministerien kytkökset tukijoihinsa nousivat puheenaiheeksi, kun eduskuntaan oltiin tuomassa lakia perheyritysten verohelpotuksista.

Professori Heikki Niskakangas arvioi A-studiossa, että kansanedustajaehdokkaita tukeneet yritykset saavat tavoitteensa parhaiten läpi.

Oikeusministeriö ei voi arvioida kansanedustajien ja ministerien kytköksiä yrityksiin, koska osa heistä ei ole noudattanut määräyksiä vaaliavustusten julkistamisesta.

Timo Kallin tukiyhdistyksen saamasta 56 0000 eurosta huomattava osa oli peräisin yhdestä yrityksestä. Kalli jätti tukijan nimen kuitenkin julkistamatta, koska piti sitä "minun ja antajan välisenä asiana".

Kun lausunnosta nousi kohu, Kalli paljasti saaneensa rahaa mm. Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä, jonka takana on joukko liikemiehiä. Sama yhdistys on rahoittanut ministeri Paula Lehtomäen, pääministeri Matti Vanhasen, puhemies Sauli Niinistön ja eräiden muiden kansanedustajien tukiyhdistyksiä.

Oikeusministeriö ilmoitti 14.5. perustavansa työryhmän uudistamaan vaalirahoituslakia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto