Hyppää pääsisältöön

Monet tarkensivat vaalirahailmoituksiaan

A-Studio haastatteli neljää keskustan ja kokoomuksen ministeriä toukokuussa 2008 syntyneestä vaalirahoitukohusta.

Keskustan varapuheenjohtajan, ympäristöministeri Paula Lehtomäen mukaan A-Studion jutun myötä julkisuuteen noussut Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n takana on ilmeisesti laaja liikemiesryhmittymä.

Kehittyvien maakuntien Suomi ry sanoo antaneensa tukea ehdokkaiden tukiyhdistyksille, ei suoraan rahaa yksittäisille ehdokkaille. Yhdistyksen puheenjohtaja on vaasalainen lakimies Pekka Lind. Myös liikemies Toivo Sukarin mukanaoloa on väläytelty, eikä Sukari ole kiistänyt asiaa.

Lehtomäki sanoo saaneensa ryhmittymältä 15000 euroa vaalirahoitusta. Lehtomäen mukaan keskustan ryhmäjohtaja Timo Kalli on joutunut tikun silmään asiassa, joka koskee paljon suurempaa joukkoa eduskunnassa.

A-Studion jutussa vaalirahoituksestaa kertovat myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, asuntoministeri Jan Vapaavuori ja puolustuministeri Jyri Häkämies.

Vapaavuoren mukaan hänen kampanjaansa tuki noin 50 - 60 yritystä, joiden antamat summat eivät nousseet yli 1 500 euron, Häkämies keräsi rahaa kahdella seminaarilla, joissa pääsymaksu oli 300 tai 500 euroa. Pekkarisen mukaan 1 500 euroa oli hänen vaalirahoituksensa suurin yksittäinen lahjoitus.

Lain mukaan yli 1 700 euroa suuremmat lahjoitukset tulisi eritellä, mutta laiminlyönnistä ei tule rangaistusta.

Pari päivää A-Studion jutun jälkeen iso joukko ministereitä ja kansanedustajia täydensi ilmoituksiaan.

Teksti: Paavo Rytsä