Hyppää pääsisältöön

Pirkka-Pekka Peteliusta ei naurata

Pirkka-Pekka Petelius ei katso vanhoja sketsisarjojaan ja nauraa siviilioloissa vain harvoin.

Tietolaatikko

Torniossa vuonna 1953 syntynyt, mutta Kouvolassa ja Kuusankoskella varttunut Petelius nousi kansansuosikiksi 1980-luvun alussa Ylen sketsisarjassa Velipuolikuu. Sarjan saama suosio avasi hänelle tien yhtenä maamme suosituimmista koomikoista.

Komiikan vastapainoksi Petelius on tehnyt vakavampia rooleja niin tv:ssä kuin elokuvissakin. Tuorein esimerkki hänen omasta draamatuotannostaan on keväällä 2008 nähty Kymenlaakson laulu.

Vuoden 2008 alusta innokkaana lintuharrastajana tunnettu Petelius alkoi myös juontaa Ylen Luontoiltaa.

Monipuolisesta urastaan tv:ssä, radiossa ja elokuvissa tunnettu Petelius vieraii Nybergin ensilähetyksessä maaliskuussa 2004.

Harvoin haastatteluja myöntänyt Petelius on aiemmin todennut, että hänen elämäntehtävänsä on yksinkertaisesti tuottaa iloa.

— Mutta koska ikä ja kokemukset muuttavat ihmistä, muuttaa ilonkin tekeminen muotoaan, hän sanoo haastattelussa.

— Siviilioloissa en kauheasti nauranut ennenkään, mutta nykyisin varmaan entistäkin vähemmän. Toivottavasti en kuitenkaan ole tullut kyyniseksi, hän miettii.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto