Hyppää pääsisältöön

Pirkka-Pekka Peteliusta ei naurata

Pirkka-Pekka Petelius ei katso vanhoja sketsisarjojaan ja nauraa siviilioloissa vain harvoin.

Tietolaatikko

Torniossa vuonna 1953 syntynyt, mutta Kouvolassa ja Kuusankoskella varttunut Petelius nousi kansansuosikiksi 1980-luvun alussa Ylen sketsisarjassa Velipuolikuu. Sarjan saama suosio avasi hänelle tien yhtenä maamme suosituimmista koomikoista.

Komiikan vastapainoksi Petelius on tehnyt vakavampia rooleja niin tv:ssä kuin elokuvissakin. Tuorein esimerkki hänen omasta draamatuotannostaan on keväällä 2008 nähty Kymenlaakson laulu.

Vuoden 2008 alusta innokkaana lintuharrastajana tunnettu Petelius alkoi myös juontaa Ylen Luontoiltaa.

Monipuolisesta urastaan tv:ssä, radiossa ja elokuvissa tunnettu Petelius vieraii Nybergin ensilähetyksessä maaliskuussa 2004.

Harvoin haastatteluja myöntänyt Petelius on aiemmin todennut, että hänen elämäntehtävänsä on yksinkertaisesti tuottaa iloa.

— Mutta koska ikä ja kokemukset muuttavat ihmistä, muuttaa ilonkin tekeminen muotoaan, hän sanoo haastattelussa.

— Siviilioloissa en kauheasti nauranut ennenkään, mutta nykyisin varmaan entistäkin vähemmän. Toivottavasti en kuitenkaan ole tullut kyyniseksi, hän miettii.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto