Hyppää pääsisältöön

Sielun Veljet Provinssissa

Ismo Alangon luotsaama Sielun Veljet nousi Provinssirockin lavalle suosionsa huipulla kesällä 1986.

Elävän arkiston videot ovat laulut Säkenöivä voima ja Kuka teki huorin. Molempien kappaleiden takana on Ismo Alanko.

Ismo Alanko perusti Sielun Veljet Hassisen Koneen hajottua. Veljien nimeä kantava ensimmäinen levy oli livelevy, ja se ilmestyi vuonna 1983.

Sielun Veljien esiintyminen Provinssissa ja livekeikoilla oli suomalaisittain poikkeuksellisen energistä. Ainutlaatuinen tunnelma on havaittavissa myös Provinssin taltioinneista. Konserttia voisi kuvailla jopa psykedeeliseksi.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto