Hyppää pääsisältöön

Arvi Lind Nybergin vieraana

Suomen kieli voi hyvin mutta sitä pitää vaalia, muistuttaa 40-vuotisen uran uutiskielen parissa tehnyt TV-legenda Arvi Lind.

Tietolaatikko

Lauritsalassa vuonna 1940 syntynyt Lind aloitti uutistoimittajana Yleisradiossa vuonna 1965. Uransa aikana hän ehti juontaa yli 10 000 uutislähetystä.

Uutterana suomen kielen ystävänä tunnettu Lind pohtii ohjelmassa kielemme meneillään olevaa kehitysvaihetta. Lind kiistää väitteen siitä, että kielemme olisi rappeutumassa.

— Se on sellainen hokema, joka ei pidä paikkaansa. Jos kieli muuttuu, muuntuu, kehittyy, niin eihän se välttämättä ole rappeutumista, hän sanoo.

— Suomen kieli voi oikein hyvin ja säilyttää asemansa. Varmasti ei tule mitään yhteistä esperantoa, se on ihan selvää, hän uskoo.

Vaikka Lind onkin jo eläkkeellä, on hän auliisti myös uuden uutistoimittajasukupolven käytettävissä silloin, kun on kyse hyvästä uutiskielestä.

— En julistaudu miksikään auktoriteetiksi enkä ole kielipoliisi, mutta hellällä kädellä yritän nuoria ohjata, Lind toteaa roolistaan kielenhuoltajana.

Ohjelmassa näemme otteita Lindin pitkän uran varrelta.

Lind vieraili Nybergin ohjelmassa syystalvella 2004.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto