Hyppää pääsisältöön

Arvi Lind Nybergin vieraana

Suomen kieli voi hyvin mutta sitä pitää vaalia, muistuttaa 40-vuotisen uran uutiskielen parissa tehnyt TV-legenda Arvi Lind.

Tietolaatikko

Lauritsalassa vuonna 1940 syntynyt Lind aloitti uutistoimittajana Yleisradiossa vuonna 1965. Uransa aikana hän ehti juontaa yli 10 000 uutislähetystä.

Uutterana suomen kielen ystävänä tunnettu Lind pohtii ohjelmassa kielemme meneillään olevaa kehitysvaihetta. Lind kiistää väitteen siitä, että kielemme olisi rappeutumassa.

— Se on sellainen hokema, joka ei pidä paikkaansa. Jos kieli muuttuu, muuntuu, kehittyy, niin eihän se välttämättä ole rappeutumista, hän sanoo.

— Suomen kieli voi oikein hyvin ja säilyttää asemansa. Varmasti ei tule mitään yhteistä esperantoa, se on ihan selvää, hän uskoo.

Vaikka Lind onkin jo eläkkeellä, on hän auliisti myös uuden uutistoimittajasukupolven käytettävissä silloin, kun on kyse hyvästä uutiskielestä.

— En julistaudu miksikään auktoriteetiksi enkä ole kielipoliisi, mutta hellällä kädellä yritän nuoria ohjata, Lind toteaa roolistaan kielenhuoltajana.

Ohjelmassa näemme otteita Lindin pitkän uran varrelta.

Lind vieraili Nybergin ohjelmassa syystalvella 2004.