Hyppää pääsisältöön

Ben Zyskowicz Nybergin vieraana

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz toivoi aloittavansa keskustelun suomettuneisuuden ajasta julkaisemalla päiväkirjojaan 1980-luvun alusta.

Tietolaatikko

Vuonna 1954 Helsingissä syntynyt Zyskowicz on toiminut kokoomuksen kansanedustajana vuodesta 1979 alkaen.

Zyskowiczin kirja Eduskunnasta menin Baakariin: nuoren kansanedustajan päiväkirja 1981-1982 ilmestyi vuonna 2005.

Zyskowicz keskustelee ohjelmassa tuolloin vielä julkaisuvaiheessa olleista päiväkirjoistaan, jotka sijoittuvat vuosille 1981-1982. Ajanjakso on mielenkiintoinen: Kekkosen kausi päättyi, Koiviston alkoi.

— Pidän tärkeänä, että myös lähihistoriaa tutkitaan ja että siitä keskustellaan. Kirja on rehellinen näkökulma siihen, miltä asiat silloin nuoren kokoomuspoliitikon näkökulmasta näyttivät, Zyskowicz sanoo.

Tekstien pääpaino on sisäpolitiikassa ja siinä, miten sitä hänen mielestään tuolloin johdettiin ja miksi.

— Mun mielestä me oltiin pitkään suomettuneita. Ulkopolitiikassa ei vaihtoehtoja ollut mutta sisäpolitiikassa Neuvostoliitto päästettiin aivan turhaan ja aivan liian pitkään sekaantumaan meidän asioihin, Zyskowicz sanoo.

Zyskowicz korostaa tekstin olevan sensuroimatonta ja nimenomaisesti päiväkirjamerkintöjä. Pääosa huomioista koskettaa kokoomuksen sisäisiä asioita, mm. vastakkainasettelutilannetta Ilkka Kanervan kanssa.

— Kanerva toimi suomettumisen puolesta, minä taas yritin toimia sen vastaisesti, hän sanoo nyt.

Zyskowicz peräänkuuluttaa aikakauden tarkempaa tutkimista myös muilta tahoilta, mm. Yleisradiolta.

— YLE oli mukana suomettumisessa, omalta osaltaan syventämässä sitä, teki kiiltokuvaohjelmia Neuvostoliitosta jne. Miksi ohjelmia tehtiin, painostiko Neuvostoliitto? hän kysyy ja toivoo, että uuden polven kriittiset journalistit ottaisivat asian selvitettäväkseen.

Zyskowicz vieraili Nybergin ohjelmassa syyskuussa 2004.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto