Hyppää pääsisältöön

Eki-setä kohtasi Dylanin

Nimikirjoitusten metsästäjä Eki-setä Helsingin Kaivopuistossa 1985, päällä lainaus hänen Bob Dylan -muistelmastaan.
Nimikirjoitusten metsästäjä Eki-setä Helsingin Kaivopuistossa 1985, päällä lainaus hänen Bob Dylan -muistelmastaan. Kuva: Jari Flinck Erkki Rapo,Bob Dylan,1985,Kaivopuisto

Bob Dylan oli liian kova pala jopa suomalaiselle nimikirjoitusten keräilyn ennätysmiehelle. "Sama kuin olisi höpöttänyt jollekin Marsista tulleelle ukolle", hän päivittelee Holle Holopaisen tekemässä haastattelussa.

Helsinkiläinen "Eki-setä" alias Erkki Rapo (1946–2004) oli tunnettu nimikirjoitusten keräilijä. Hän keräsi elinaikanaan yli 10 000 nimikirjoitusta. Vuonna 1986 Eki-setä pääsi Guinnessin Ennätysten kirjaan ainakin pohjoismaalaisittain ainutlaatuisella kokoelmallaan.

Lukemattomien maailmantähtien joukosta puuttui vain Bob Dylan. Eki-setä oli pyrkinyt tämän puheille Göteborgissa vuonna 1978, mutta tuolloin turvamiehet estivät hänen aikeensa kovakouraisesti.

Vuonna 1987 Dylan konsertoi Helsingissä. Laulajan poistuessa hotellista Eki-setä seurasi niin tiiviisti kannoilla, että sai uhrinsa hermostumaan. Kun keräilijä viimein pääsi lähituntumaan, hän kertoi Dylanille saaneensa nimikirjoitukset jo miltei kaikilta tämän ystäviltä.

Mutta tämäkään ansioluettelo ei tehonnut. "Se kuunteli vaan pää kallellaan ja parta tutisten. Hoh hoh, täytyy sanoa että I'm not very satisfied."

Tavoite toteutui kuitenkin puolittain. Eki ehti vaihtaa pari sanaa vieraan kanssa ja ojentaa tavaramerkikseen muodostuneen Helsinki-viirin. "Oon kuitenkin varmaan ainoa suomalainen joka on ollu ihan next to him."

Dylanilta herui nimikirjoituksia kuulemma vain lapsille, eikä Ekille suotu yhtäkään tähden seuraavillakaan visiiteillä. Bob Dylan jäi Eki-sedän nimikirjoituskokoelman pahimmaksi puutteeksi.