Hyppää pääsisältöön

Kolmannen maailman viikko Vanhalla

Marraskuussa 1968 Vanhalla yo-talolla heiteltiin diktaattoreita tikoilla ja kuunneltiin esitelmiä kehitysmaista, kolonialismista ja imperialismista.

Kolmannen maailman viikon järjestivät Tricont-yhdistys ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Tricont oli helsinkiläinen, kolmannen maailman kysymyksiin erikoistunut järjestö.

Esitelmien ja keskustelujen lisäksi Kolmannen maailman viikko tarjosi mm. Ylioppilasteatterin katuteatteria.

Järjestäjiä edustavan Viveca Hedengrenin mukaan tapahtuma pyrki osoittamaan, että Suomi oli osa samaa taloudellis-poliittista järjestelmää kuin ns. kolmas maailmakin. "Asenteellinen ja taloudellinen vallankumous on tarpeen täälläkin."

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

"Kolmannella maailmalla" tarkoitettiin 1960-luvulla teollisuusmaiden ulkopuolelle jääviä kehitysmaita.
Alikehittyneisyyden keskeisiksi syiksi nähtiin siirtomaavalta ja ylikansallisten yritysten harjoittama taloudellinen riisto. Etenkin USA:n katsottiin tukevan diktatuureja, jotka ylläpitivät vallitsevia epäoikeudenmukaisia oloja.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto