Hyppää pääsisältöön

Kolmannen maailman viikko Vanhalla

Marraskuussa 1968 Vanhalla yo-talolla heiteltiin diktaattoreita tikoilla ja kuunneltiin esitelmiä kehitysmaista, kolonialismista ja imperialismista.

Kolmannen maailman viikon järjestivät Tricont-yhdistys ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Tricont oli helsinkiläinen, kolmannen maailman kysymyksiin erikoistunut järjestö.

Esitelmien ja keskustelujen lisäksi Kolmannen maailman viikko tarjosi mm. Ylioppilasteatterin katuteatteria.

Järjestäjiä edustavan Viveca Hedengrenin mukaan tapahtuma pyrki osoittamaan, että Suomi oli osa samaa taloudellis-poliittista järjestelmää kuin ns. kolmas maailmakin. "Asenteellinen ja taloudellinen vallankumous on tarpeen täälläkin."

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

"Kolmannella maailmalla" tarkoitettiin 1960-luvulla teollisuusmaiden ulkopuolelle jääviä kehitysmaita.
Alikehittyneisyyden keskeisiksi syiksi nähtiin siirtomaavalta ja ylikansallisten yritysten harjoittama taloudellinen riisto. Etenkin USA:n katsottiin tukevan diktatuureja, jotka ylläpitivät vallitsevia epäoikeudenmukaisia oloja.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto