Hyppää pääsisältöön

Sofi Oksanen: Puhdistus

Sofi Oksasen näytelmänä ja romaanina julkaistu Puhdistus näyttää, minkälaisia ovat kansainvälisen epätasa-arvon seuraukset yksilön kannalta. Oksaselle on myönnetty teoksesta Finlandia- ja Runeberg-palkinnot.

Tietolaatikko

Sofi Oksasen ja kustannusosakeyhtiö WSOY:n välit menivät lopullisesti poikki 15.6.2010, kun WSOY ilmoitti, ettei se enää kustanna menestyskirjailijansa teoksia. Syyksi sanottiin molemminpuolisen kunnioituksen ja luottamuksen puute. WSOY:n ja Oksasen välit viilentyivät jo syksyllä 2009. Ennen lopullista välirikkoa Oksanen ja joukko muita kirjailijoita arvosteli WSOY:n johtoa julkisesti markkinointiin liittyvästä välinpitämättömyydestä ja kirjailijoiden mielipiteiden väheksymisestä.

Sofi Oksasen teokset:
Stalinin lehmät (2003) WSOY
Baby Jane (2005) WSOY
Puhdistus (2008) WSOY

Palkinnot:
Vuoden Kristiina (2008) Kristiina-instituutti
Waltari-palkinto (2008) Suomen Kirjailijaliitto
Finlandia-palkinto 2008
Runeberg-palkinto 2008

Koulutusrahasto Koura palkitsi YLE Radio 1:n kirjallisuustoimittajat Eeva Luotosen, Nadja Nowakin, Seppo Puttosen ja Tarleena Sammalkorven Vuoden sivistysteko -palkinnolla maaliskuussa 2009.

Teoksessa tapahtumat sijoittuvat Viron lähihistoriaan, ja ihmiskohtalot liikkuvat yli rajojen.

Oksanen kuvaa suorasukaisesti ja
kaunistelematta väkivallan tragediaa. Samalla hän kuitenkin kirjoittaa näkyviin kaksi moniulotteista ja -sävyistä naisroolia.

Kahden eri-ikäisen naisen elämän yhteiseksi nimittäjäksi nousee väkivalta, hyväksikäyttö ja häpeä, mutta myös selviytymiskeinojen etsiminen, vahvatahtoisuus ja voima.

Elävän arkiston koosteessa Sofi Oksanen tavataan Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin vieraana Aamun kirja -ohjelmassa. Kirjallisuusohjelma Nadjan huoneessa kuullaan myös näytteitä teoksesta.

Kirja-arvostelu
Nadja Nowak ja Seppo Puttonen:

Puhdistus -romaanissa Sofi Oksanen kirjoittaa Viron onnettomasta lähihistoriasta ja erityisesti naisten kokemasta väkivallasta. Päähenkilöinä on kaksi naista, vanha Aliide ja nuori Zara. Oksanen kuvaa uskomattoman väkevästi kahden eri sukupolven naisen kautta, kuinka Viron valtion traagiset tapahtumat tunkeutuvat yhden perheen elämään. Vaikka kirja kertoo Viron lähihistoriasta, siinä on päällimmäisenä yksittäisten ihmisten keskinäinen vihanpito. Tämä yksityisen ja yleisen suhde, niiden limittyminen ja sekoittuminen keskenään, on hyvin olennaista tässä romaanissa.

Karmaisevinta luettavaa Puhdistus –romaanissa on naisten kokema väkivalta, niin ruumiillinen kuin pitkään jatkuva henkinenkin. Jokainen kirjan naishenkilö tuntuu kantavan mielessään menneisyyden häpeän taakkaa. Sofi Oksanen kirjoittaa siitä, kuinka kärsimykset pesivät muistissa, jos niiden kanssa ei uskalla tehdä tiliä.

Vaikka Oksanen kuvaa Viron lähihistoriaa, niin romaani pohtii laajemminkin nationalismia ja isänmaallisuutta. Tarina pakottaa miettimään, onko olemassa hyvää ja huonoa isänmaallisuutta, ja mitä kauheuksia olemme valmiit tekemään sen nimissä.

Kielenkäyttäjänä Sofi Oksanen on kehittynyt edelleen. Teksti on runollista, täsmällistä ja taloudellista. Hän on sisäistänyt Viron menneiden vuosikymmenien tapahtumat ja näkemyksellisesti kuvaa, mitä ne ovat merkinneet eri-ikäisille ihmisille. Sofi Oksanen hyppää Puhdistus -romaanillaan maamme eturivin kirjailijoitten joukkoon.

Kommentit