Hyppää pääsisältöön

Hanne: Kundi viitostieltä

Hanne muistetaan 1970-luvulta hiteistään Verushka, Hän on mun ja Kundi viitostieltä, jonka hän esitti rauhanturvaajille vuonna 1975.

Tietolaatikko

Kundi viitostieltä. säv. Matti Siitonen, san. Vexi Salmi

Hanne (oik. Eija Klotzner, o.s. Höynälä, 6.7.1954-10.3.2010) oli mukana SA INT -viihdekiertueella, joka kävi tapaamassa suomalaisia rauhanturvajoukkouja Siinailla ja Kyproksella.

Eija Höynälän ura alkoi 1970-luvun puolivälissä, kun hänen ystävänsä oli lähettänyt laulajan tietämättä nauhoja itse kitaralla säestetyistä lauluista, joista Finnlevyn Toivo Kärki oli pitänyt. Ensimmäinen single Kun rakastaa / Nään täysikuun julkaistiin vielä Höynälän omalla nimellä.

Pian laulajan toisesta nimestä Hannelesta keksittiin nasakka taiteilijanimi Hanne, ja hän levytti alkuvaiheessa mm. menestyssävelmiä euroviisuista, mutta vasta Verushka, Kundi viitostieltä ja Hän on mun nostivat Hannen koko kansan tietoisuuteen.

Hanne ja Hätävara-orkesteri oli tuttu näky suomalaisilla tanssipaikoilla 1970-luvulla. Hanne lopetti aktiivikeikkailun 1980-luvun alkupuolella, ja hän on asunut sen jälkeen mm. Ruotsissa ja Saksassa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto