Hyppää pääsisältöön

Suviseurat on lestadiolaisten massatapahtuma, joka antaa uskolle suunnan: ”Ainoa oikea Jumala”

Lestadiolaisuus on Pohjoismaiden suurin herätysliike. Liikkeen kannattajat tunnetaan mm. suurperheistä, jättimäisistä suviseuroista ja jyrkistä moraali- ja käyttäytymissäänöistä.

Rauni Järvilehdon käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti ”Ainoa oikea Jumalaon ensimmäinen dokumenttielokuva vanhoillislestadiolaisuudesta.

Vuonna 1997 valmistuneessa hienossa dokumentissa seurataan Vuokko ja Tuomo Kankaan 10-lapsisen perheen vahvasti uskonnon sävyttämää elämää.

Kankaan perheen vanhemmat ja lapset kertovat avoimesti uskostaan ja siitä, miten lestadiolaisuus vaikuttaa heidän arkeensa.

Jumalan lapsen kilvoittelun palkka on taivasosuus. Epäuskoisia odottaa kadotus, ”tulimeri”, kuten perheen lapset asian kuvaavat.

Tanssi, iskelmämusiikki, elokuvat, televisio ja esiaviolliset suhteet kuuluvat syntien listalle. ”Suutelukin on syytä jättää avioliittoon, sillä avioliitossa voi sitten suudella vaikka huulensa puhki.”

”Lihallisuutta” ja siihen liittyviä houkutuksia on syytä välttää. Turvallisinta on liikkua muiden uskovaisten seurassa, sillä Raamatussakin sanotaan: ”Älä istu siellä, missä pilkkaajat istuvat.”

Kankaan perheessä uskon tuomat rajoitukset antavat elämälle selkeän suunnan. Suurperheessä eletään vauhdikasta ja sosiaalista elämää, jonka kohokohta on jokakesäinen suurtapahtuma, Suviseurat.

Vanhoillislestadiolainen liike on maallikkojen ja miesten johtama herätysliike. Liikkeen johtoelin on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, joka toimii oikeauskoisen elämäntavan valvojana ja suunnannäyttäjänä.

Teksti: Reijo Perälä

Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa.
Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa. Kuva: Kuva: Petri Heikkilä, Kuvakieli Ky suviseurat
Suviseurat
"Jeesuksen nimessä ja veressä" Suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat
suviseurat
Suviseurat on massatapahtuma. suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat
suviseurat
Asuntovaunujen merta. suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat

Ainoa oikea Jumala

Ohjelman tekijätiimi:
Tuotanto: Yleisradio/Kuvakieli Ky 19.11.1997
Käsikirjoitus ja ohjaus: Rauni Järvilehto
Kuvaus: Arto Kaivanto
Äänitys ja äänisuunnittelu: Jussi Olkinuora
Leikkaus: Sara Nummiala-Tuuhea
Kuvanauhan koosto: Heikki Simola
Tuotanto: TV2, Jarmo Jääskeläinen ja Kuvakieli Ky/Petri Heikkilä

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto