Hyppää pääsisältöön

Suviseurat on lestadiolaisten massatapahtuma, joka antaa uskolle suunnan: ”Ainoa oikea Jumala”

Lestadiolaisuus on Pohjoismaiden suurin herätysliike. Liikkeen kannattajat tunnetaan mm. suurperheistä, jättimäisistä suviseuroista ja jyrkistä moraali- ja käyttäytymissäänöistä.

Rauni Järvilehdon käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti ”Ainoa oikea Jumalaon ensimmäinen dokumenttielokuva vanhoillislestadiolaisuudesta.

Vuonna 1997 valmistuneessa hienossa dokumentissa seurataan Vuokko ja Tuomo Kankaan 10-lapsisen perheen vahvasti uskonnon sävyttämää elämää.

Kankaan perheen vanhemmat ja lapset kertovat avoimesti uskostaan ja siitä, miten lestadiolaisuus vaikuttaa heidän arkeensa.

Jumalan lapsen kilvoittelun palkka on taivasosuus. Epäuskoisia odottaa kadotus, ”tulimeri”, kuten perheen lapset asian kuvaavat.

Tanssi, iskelmämusiikki, elokuvat, televisio ja esiaviolliset suhteet kuuluvat syntien listalle. ”Suutelukin on syytä jättää avioliittoon, sillä avioliitossa voi sitten suudella vaikka huulensa puhki.”

”Lihallisuutta” ja siihen liittyviä houkutuksia on syytä välttää. Turvallisinta on liikkua muiden uskovaisten seurassa, sillä Raamatussakin sanotaan: ”Älä istu siellä, missä pilkkaajat istuvat.”

Kankaan perheessä uskon tuomat rajoitukset antavat elämälle selkeän suunnan. Suurperheessä eletään vauhdikasta ja sosiaalista elämää, jonka kohokohta on jokakesäinen suurtapahtuma, Suviseurat.

Vanhoillislestadiolainen liike on maallikkojen ja miesten johtama herätysliike. Liikkeen johtoelin on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, joka toimii oikeauskoisen elämäntavan valvojana ja suunnannäyttäjänä.

Teksti: Reijo Perälä

Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa.
Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa. Kuva: Kuva: Petri Heikkilä, Kuvakieli Ky suviseurat
Suviseurat
"Jeesuksen nimessä ja veressä" Suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat
suviseurat
Suviseurat on massatapahtuma. suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat
suviseurat
Asuntovaunujen merta. suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat

Ainoa oikea Jumala

Ohjelman tekijätiimi:
Tuotanto: Yleisradio/Kuvakieli Ky 19.11.1997
Käsikirjoitus ja ohjaus: Rauni Järvilehto
Kuvaus: Arto Kaivanto
Äänitys ja äänisuunnittelu: Jussi Olkinuora
Leikkaus: Sara Nummiala-Tuuhea
Kuvanauhan koosto: Heikki Simola
Tuotanto: TV2, Jarmo Jääskeläinen ja Kuvakieli Ky/Petri Heikkilä


Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto