Hyppää pääsisältöön

Suviseurat on lestadiolaisten massatapahtuma, joka antaa uskolle suunnan: ”Ainoa oikea Jumala”

Lestadiolaisuus on Pohjoismaiden suurin herätysliike. Liikkeen kannattajat tunnetaan mm. suurperheistä, jättimäisistä suviseuroista ja jyrkistä moraali- ja käyttäytymissäänöistä.

Rauni Järvilehdon käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti ”Ainoa oikea Jumalaon ensimmäinen dokumenttielokuva vanhoillislestadiolaisuudesta.

Vuonna 1997 valmistuneessa hienossa dokumentissa seurataan Vuokko ja Tuomo Kankaan 10-lapsisen perheen vahvasti uskonnon sävyttämää elämää.

Kankaan perheen vanhemmat ja lapset kertovat avoimesti uskostaan ja siitä, miten lestadiolaisuus vaikuttaa heidän arkeensa.

Jumalan lapsen kilvoittelun palkka on taivasosuus. Epäuskoisia odottaa kadotus, ”tulimeri”, kuten perheen lapset asian kuvaavat.

Tanssi, iskelmämusiikki, elokuvat, televisio ja esiaviolliset suhteet kuuluvat syntien listalle. ”Suutelukin on syytä jättää avioliittoon, sillä avioliitossa voi sitten suudella vaikka huulensa puhki.”

”Lihallisuutta” ja siihen liittyviä houkutuksia on syytä välttää. Turvallisinta on liikkua muiden uskovaisten seurassa, sillä Raamatussakin sanotaan: ”Älä istu siellä, missä pilkkaajat istuvat.”

Kankaan perheessä uskon tuomat rajoitukset antavat elämälle selkeän suunnan. Suurperheessä eletään vauhdikasta ja sosiaalista elämää, jonka kohokohta on jokakesäinen suurtapahtuma, Suviseurat.

Vanhoillislestadiolainen liike on maallikkojen ja miesten johtama herätysliike. Liikkeen johtoelin on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, joka toimii oikeauskoisen elämäntavan valvojana ja suunnannäyttäjänä.

Teksti: Reijo Perälä

Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa.
Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa Vuokko ja Tuomo Kankaan perhe suviseuroissa. Kuva: Kuva: Petri Heikkilä, Kuvakieli Ky suviseurat
Suviseurat
"Jeesuksen nimessä ja veressä" Suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat
suviseurat
Suviseurat on massatapahtuma. suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat
suviseurat
Asuntovaunujen merta. suviseurat Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha suviseurat

Ainoa oikea Jumala

Ohjelman tekijätiimi:
Tuotanto: Yleisradio/Kuvakieli Ky 19.11.1997
Käsikirjoitus ja ohjaus: Rauni Järvilehto
Kuvaus: Arto Kaivanto
Äänitys ja äänisuunnittelu: Jussi Olkinuora
Leikkaus: Sara Nummiala-Tuuhea
Kuvanauhan koosto: Heikki Simola
Tuotanto: TV2, Jarmo Jääskeläinen ja Kuvakieli Ky/Petri Heikkilä

Kommentit