Hyppää pääsisältöön

Älä anna ihosi palaa

Jos poltat ihosi auringossa, se vaurioituu ja ihosi muistaa toistuvat palamiset. Iho voi vahingoittua myös huomaamatta kertyvän ultraviolettirasituksen vuoksi - veneily, golf, alppihiihto ja kaikki ulkoilmaharrastukset antavat hyvän syyn suojata ihosi - käytä aina aurinkosuojavoiteita ja harrastukseen sopivia päähineitä - vaikka et olisikaan varsinainen auringossakylpijä.

- Melanooman synty korreloi nimenomaan ihon toistuviin palamisiin, ja ehkä suurin riski on lapsuudessa tapahtunut ihon palaminen. Näiden muiden ihosyöpien osalta riskinä on ehkä enemmänkin koko elämän aikainen ultraviolettisäteilyn määrä - ei niinkään toistuvat palamiset, sanoo ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen

Jos iholle syntyy pitkäaikainen, pysyvä aurinkovaurio - puhutaan aurinkokeratoosista.

JOKA VUOSI YLI 100.000 SUOMALAISTA JOUDUTAAN HOITAMAAN IHOSYÖVÄN ESIASTEIDEN VUOKSI

Aurinkokeratoosi on pääsääntöisesti ihon valoalueilla - siis kasvoilla ja kädenselissä havaittava muutos, joka on karkea, hilseilevä, melko epätarkkarajainen läiskä. Ja tunnusomaista on se, että se ei häviä mihinkään, vaikka sitä kuinka voitelee perusvoiteilla ja kosteusvoiteilla.

- Hoitamattomana osa näistä, ehkä noin joka viides, kehittyy vähitellen vuosien saatossa ensin paikalliseksi syöväksi ja lopulta jopa etäpesäkkeitä tekeväksi, leviäväksi okasolusyöväksi, sanoo ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen, Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Jos sinulla on epäilyttävä ihomuutos, näytä sitä lääkärille. Lääkärisi tutkii sen ja päättää - usein yhdessä muiden lääkäreiden kanssa, mikä on sinulle sopiva ja oikea hoitotapa.

SUOJAA LAPSEN IHO

Vanhempien pitäisi suojata lasten iho, tosi tärkeää olisi suojata iho aurinkovoiteella ennen kuin mennään ulos, lapsen iho on niin ohutta ja herkkää että se on tosi tärkeetä suojata, sanoo perhepäivähoitaja Marja-Leena Anttonen Orimattilasta.


Asiantuntija: KARI SAARINEN, ihotautien erikoislääkäri, ylilääkäri, Päijät-Hämeen keskussairaala

Lähteet: Suomen Syöpärekisteri

Kuvat: RAIMO SUHONEN ©

Toimittaja: ISMO RIPATTI, lääkäri

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.