Hyppää pääsisältöön

Älä anna ihosi palaa

Jos poltat ihosi auringossa, se vaurioituu ja ihosi muistaa toistuvat palamiset. Iho voi vahingoittua myös huomaamatta kertyvän ultraviolettirasituksen vuoksi - veneily, golf, alppihiihto ja kaikki ulkoilmaharrastukset antavat hyvän syyn suojata ihosi - käytä aina aurinkosuojavoiteita ja harrastukseen sopivia päähineitä - vaikka et olisikaan varsinainen auringossakylpijä.

- Melanooman synty korreloi nimenomaan ihon toistuviin palamisiin, ja ehkä suurin riski on lapsuudessa tapahtunut ihon palaminen. Näiden muiden ihosyöpien osalta riskinä on ehkä enemmänkin koko elämän aikainen ultraviolettisäteilyn määrä - ei niinkään toistuvat palamiset, sanoo ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen

Jos iholle syntyy pitkäaikainen, pysyvä aurinkovaurio - puhutaan aurinkokeratoosista.

JOKA VUOSI YLI 100.000 SUOMALAISTA JOUDUTAAN HOITAMAAN IHOSYÖVÄN ESIASTEIDEN VUOKSI

Aurinkokeratoosi on pääsääntöisesti ihon valoalueilla - siis kasvoilla ja kädenselissä havaittava muutos, joka on karkea, hilseilevä, melko epätarkkarajainen läiskä. Ja tunnusomaista on se, että se ei häviä mihinkään, vaikka sitä kuinka voitelee perusvoiteilla ja kosteusvoiteilla.

- Hoitamattomana osa näistä, ehkä noin joka viides, kehittyy vähitellen vuosien saatossa ensin paikalliseksi syöväksi ja lopulta jopa etäpesäkkeitä tekeväksi, leviäväksi okasolusyöväksi, sanoo ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen, Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Jos sinulla on epäilyttävä ihomuutos, näytä sitä lääkärille. Lääkärisi tutkii sen ja päättää - usein yhdessä muiden lääkäreiden kanssa, mikä on sinulle sopiva ja oikea hoitotapa.

SUOJAA LAPSEN IHO

Vanhempien pitäisi suojata lasten iho, tosi tärkeää olisi suojata iho aurinkovoiteella ennen kuin mennään ulos, lapsen iho on niin ohutta ja herkkää että se on tosi tärkeetä suojata, sanoo perhepäivähoitaja Marja-Leena Anttonen Orimattilasta.


Asiantuntija: KARI SAARINEN, ihotautien erikoislääkäri, ylilääkäri, Päijät-Hämeen keskussairaala

Lähteet: Suomen Syöpärekisteri

Kuvat: RAIMO SUHONEN ©

Toimittaja: ISMO RIPATTI, lääkäri

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015