Hyppää pääsisältöön

Stepanov - Kekkosen paras kaveri?

Vladimir Stepanov oli yksi tärkeimmistä Neuvostoliiton edustajista Suomessa 1960- ja 1970-luvulla. Häntä tituleerattiin Kekkosen parhaaksi kaveriksi.

Stepanov kiistää haastattelussa väitteet, että hän olisi tullut Suomeen jo 1950-luvulla valtiollisen turvallisuuspoliisin KGB:n palvelukseen. Historiantutkimuksen mukaan Stepanov toimi KGB-residenttinä ainakin 1964-1970.

Joulukuussa 1973 diplomaatti ja tiedustelu-upseeri Stepanov valittiin Neuvostoliiton Suomen-lähettilääksi, ja hänestä tuli viimeistään tuolloin tärkeä linkki Neuvostoliiton ja Suomen johdon välillä. Kriittiset nimittivätkin "Stepaa" Suomen varapresidentiksi.

Stepanovin arvioidaan olleen myös merkittävä rooli presidentti Kekkosen ja toisen keskeisen keskustapoliitikon Ahti Karjalaisen välirikossa. Karjalainen oli ilmeisesti neuvotellut Stepanovin kanssa asemastaan Kekkosen seuraajana.

Presidentti Kekkosen suurimpana ulkopoliittisena tavoitteena Neuvostoliittoon nähden Stepanov pitää Karjalan liittämistä takaisin Suomeen. Neuvostoliiton johto oli toistuvasti torjunut nämä pyrkimykset.

Stepanov toimi 1980-luvulla Karjalan neuvostotasavallan ensimmäisenä varapääministerinä.

Teksti: Paavo Rytsä