Hyppää pääsisältöön

Homous - synti vai siunaus?

Inhimillinen tekijä pohti marraskuussa 2004 kolmen teologin kanssa, onko homoseksuaalisuus edelleen synti, vaikka se ei ole enää rikos eikä sairaus.

Pauli Löija valmistui teologian maisteriksi 1990-luvun alussa, mutta häntä ei koskaan vihitty papiksi. Hän pitää syynä pappisviran eväämiseen hänen avointa homoseksuaalisuuttaan.

Löija kertoo kirkon kylmästä suhtautumisesta homoihin. Avointa puhetta omasta elämästään ei sallita, ja kirkossa toimivien homojen on siis parempi pysyä kaapissa.

Rovasti Liisa Tuovinen kertoo ohjelmassa Yhteys-liikkeestä, joka on lähtöisin Amerikasta. Yhdysvaltojen luterilaisessa kirkossa vastaava liike on saanut monet hyväksymään myös seksuaaliset vähemmistöt.

Teologian opiskelija Leena Seivo kertoo nuoruuden eheytymishaaveistaan, jotka lopulta johtivat lesbouden tunnustamiseen ja homoyhteisön kautta ensimmäistä kertaa elämässään yhteenkuuluvaisuuden tunteeseen.

Suomessa mies- ja naisparit ovat vuodesta 2001 lähtien saaneet rekisteröidä parisuhteensa, mutta suomalainen yhteiskunta on edelleen osin erittäin äärikonservatiivinen, ja homoseksuaaleja halveksitaan ja pelätään.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto