Hyppää pääsisältöön

Johanneksen leipäpuu on pienyrittäjän maaninen muotokuva

Sulevi Peltola tv-draamassa Johanneksen leipäpuu (1994).
Sulevi Peltola tv-draamassa Johanneksen leipäpuu (1994). Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle. televisioelokuva,johanneksen leipäpuu

Purettavaksi myytävästä hyppyrimäestä saa hyviä lautoja ruumisarkkuja varten. Laudat ovat höyläämätöntä raakalautaa, mutta ei muuta kuin verhoilua päälle ja bisnes pyörimään. Näin laskee hautausurakoitsija Johannes Rantanen apureineen.

Pienyrittäjä Johannes Rantasella on monta rautaa tulessa. Aina ahjo ei kuitenkaan pysy kuumana ja Rantasen yritykset tahtovat mennä nurin yksi toisena jälkeen.

Rantanen pyörii romurautabisneksessä, myy sälekaihtimia, perustaa hautaustoimiston ja saa oivallisen idean joulumarkkinoita varten. Kananmunien munakupeista voisi kehitellä jouluvalot!

Vekseleiden ja ulosottomiesten puristuksessa taiteileva Rantanen on monen alan pienyrittäjä. Kun yksi unelma sortuu, niin toinen syttyy.

Sarkastisen huumorin sävyttämä tv-elokuva Johanneksen leipäpuu pohjautuu Martti Joenpolven samannimiseen vuonna 1967 ilmestyneeseen novelliin. Elokuvan pääosassa on mainio Sulevi Peltola.Vuonna 1994 valmistuneen elokuvan on käsikirjoittanut Juha Lehtola ja ohjannut Matti Ijäs.

Vuonna 2017 tehdyssä haastattelussa ohjaaja Matti Ijäs luonnehtii, että 1990-luvun alussa valmistunut elokuva on aika moderni pienyrittäjän muotokuva. Se on kertomus siitä, kuinka ohdakkeinen on pienyrittäjän tie.

- Sulevi Peltola esittää roolihahmoaan maanisesti. Se on tragikoominen hahmo. Hän on yrittäjä henkeen ja vereen. Perhe kärsii, mutta eteenpäin on mentävä, kiteyttää Matti Ijäs elokuvan tarinan.

Johanneksen leipäpuun tekijät

Rooleissa:
Sulevi Peltola – Johannes Rantanen, yrittäjät
Tarja Siimes – Esteri Rantanen
Liisa Lehtimaja – Marita Rantanen
Pekka Huotari – Pietarinen
Tommi Korpela – Vetelehtijä Hinkkanen
Jari Pelkonen – Jäkälä
Antti Raovio – Ulosottomies Taskula
Petteri Kaukoranta – Painepesuripoika

Tuotantotiimi:
Yleisradio 1993
Alkuperäisteos: Martti Joenpolvi, Johanneksen leipäpuu -novelli
Käsikirjoitus: Juha Lehtola
Ohjaus: Matti Ijäs
Kuvaus: Jouko Paavonen
Musiikki: Eero Ojanen
Lavastus: Lea Sipilä
Puvustus: Leila Jäntti

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto