Hyppää pääsisältöön

Linnosvuo ampui Suomelle kultaa

Pentti Linnosvuo ampui Melbournen kisoissa ensimmäisenä suomalaisena olympiakultaa. Hän teki sen sivulajissaan vapaapistooliammunnassa.

Pentti Linnosvuo (s. 1933) on menestynein ampujamme olympiatasolla. Kultaa tuli ensin Melbournessa 1956 ja sitten Tokiossa 1964. Kaikkiaan hän osallistui viisiin olympialaisiin vuosina 1952-1968.

Päälajinaan Linnosvuo piti olympiapistooliammuntaa mutta Melbournessa mitali tuli hänen sivulajissaan vapaapistooliammunnassa.

Tuulisessa säässä Williamstownin radalla hänen kerrotaan suorittaneen urakkansa nopeasti. Kilpailussa hän päätyi tasapisteisiin Neuvostoliiton Mahmud Umarovin kanssa ja voitto ratkesi uusinnassa. Siinä Linnosvuo ylsi 26 kymppiosumaan ja Umarov 24:ään.

Linnosvuon vahvuutena pidettiin voimakasta keskittymiskykyä. Sanottiin, että moni muu ampuja harjoitteli enemmän kuin hän, mutta hävisi silti hänelle kilpailuissa.

Artikkelin videossa näemme, miten Linnosvuon opiskelijatoverit juhlivat olympiavoittajaa kantamalla hänet kultatuolissa opinahjoonsa Liikemiesten kauppaopistoon Helsingin Fabianinkadulla.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto