Hyppää pääsisältöön

Linnosvuo ampui Suomelle kultaa

Pentti Linnosvuo ampui Melbournen kisoissa ensimmäisenä suomalaisena olympiakultaa. Hän teki sen sivulajissaan vapaapistooliammunnassa.

Pentti Linnosvuo (s. 1933) on menestynein ampujamme olympiatasolla. Kultaa tuli ensin Melbournessa 1956 ja sitten Tokiossa 1964. Kaikkiaan hän osallistui viisiin olympialaisiin vuosina 1952-1968.

Päälajinaan Linnosvuo piti olympiapistooliammuntaa mutta Melbournessa mitali tuli hänen sivulajissaan vapaapistooliammunnassa.

Tuulisessa säässä Williamstownin radalla hänen kerrotaan suorittaneen urakkansa nopeasti. Kilpailussa hän päätyi tasapisteisiin Neuvostoliiton Mahmud Umarovin kanssa ja voitto ratkesi uusinnassa. Siinä Linnosvuo ylsi 26 kymppiosumaan ja Umarov 24:ään.

Linnosvuon vahvuutena pidettiin voimakasta keskittymiskykyä. Sanottiin, että moni muu ampuja harjoitteli enemmän kuin hän, mutta hävisi silti hänelle kilpailuissa.

Artikkelin videossa näemme, miten Linnosvuon opiskelijatoverit juhlivat olympiavoittajaa kantamalla hänet kultatuolissa opinahjoonsa Liikemiesten kauppaopistoon Helsingin Fabianinkadulla.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit