Hyppää pääsisältöön

Suvivirsi liittyy läheisesti koulujen päättymiseen ja kesän alkamiseen

Koulujen päättymiseen ja kesän alkamiseen liittyy läheisesti ruotsalaista alkuperää oleva, satoja vuosia vanha virsi Jo joutui armas aika. Artikkelin ensimmäinen video on vuodelta 2003. Se on Helsingin seurakuntayhtymän järjestämän Kirkkopäivien konsertin Virsi palaa! taltiointi, jossa esiintyvät Sinfonia Lahti, Cantores Minores ja Senaatintorille kokoontunut yleisö. Toinen video on vuodelta 1966, ja se on kuvattu Ahvenanmaalla pidetyillä kuorofestivaaleilla.

Virren säveltäjää ei tunneta, mutta sen katsotaan sävelletyn 1600-luvun viimeisinä vuosina Ruotsissa. Alkuperäiset sanat ovat ilmeisesti Israel Kolmodinin tekemät vuodelta 1694. Suomalaiset sanat ovat noin vuodelta 1700.

Suvivirressä on kuusi säkeistöä, mutta päättäjäisjuhlissa lauletaan yleensä vain kolme ensimmäistä: "Jo joutui armas aika..", "Taas niityt vihannoivat" ja "Taas linnut laulujansa.." -säkeillä alkavat säkeistöt.


Päättäjäisjuhlien lisäksi Suvivirsi on yleinen häävirsi. Virren numero on nykyisessä virsikirjassa 571, ja se kuuluu Elämä jumalan maailmassa - Vuodenajat -osioon. Suvivirsi on kiinteimpiä siteitä Suomen ja Ruotsin valtakuntien välisessä yhteisessä historiassa.

Kommentit