Hyppää pääsisältöön

Suvivirsi

Koulujen päättymiseen ja kesän alkamiseen liittyy läheisesti ruotsalaista alkuperää oleva, satoja vuosia vanha virsi Jo joutui armas aika.

Virren säveltäjää ei tunneta, mutta sen katsotaan sävelletyn 1600-luvun viimeisinä vuosina Ruotsissa. Alkuperäiset sanat ovat ilmeisesti Israel Kolmodinin tekemät vuodelta 1694. Suomalaiset sanat ovat noin vuodelta 1700.

Suvivirressä on kuusi säkeistöä, mutta päättäjäisjuhlissa lauletaan yleensä vain kolme ensimmäistä: "Jo joutui armas aika..", "Taas niityt vihannoivat" ja "Taas linnut laulujansa.." -säkeillä alkavat säkeistöt.

Päättäjäisjuhlien lisäksi Suvivirsi on yleinen häävirsi. Virren numero on nykyisessä virsikirjassa 571, ja se kuuluu Elämä jumalan maailmassa - Vuodenajat -osioon. Suvivirsi on kiinteimpiä siteitä Suomen ja Ruotsin valtakuntien välisessä yhteisessä historiassa.

Artikkelin ensimmäinen video on vuodelta 2003. Se on Helsingin seurakuntayhtymän järjestämän Kirkkopäivien konsertin Virsi palaa! taltiointi, jossa esiintyvät Sinfonia Lahti, Cantores Minores ja Senaatintorille kokoontunut yleisö.

Toinen video on vuodelta 1966, ja se on kuvattu Ahvenanmaalla pidetyillä kuorofestivaaleilla.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto