Hyppää pääsisältöön

Suvivirsi

Koulujen päättymiseen ja kesän alkamiseen liittyy läheisesti ruotsalaista alkuperää oleva, satoja vuosia vanha virsi Jo joutui armas aika.

Virren säveltäjää ei tunneta, mutta sen katsotaan sävelletyn 1600-luvun viimeisinä vuosina Ruotsissa. Alkuperäiset sanat ovat ilmeisesti Israel Kolmodinin tekemät vuodelta 1694. Suomalaiset sanat ovat noin vuodelta 1700.

Suvivirressä on kuusi säkeistöä, mutta päättäjäisjuhlissa lauletaan yleensä vain kolme ensimmäistä: "Jo joutui armas aika..", "Taas niityt vihannoivat" ja "Taas linnut laulujansa.." -säkeillä alkavat säkeistöt.

Päättäjäisjuhlien lisäksi Suvivirsi on yleinen häävirsi. Virren numero on nykyisessä virsikirjassa 571, ja se kuuluu Elämä jumalan maailmassa - Vuodenajat -osioon. Suvivirsi on kiinteimpiä siteitä Suomen ja Ruotsin valtakuntien välisessä yhteisessä historiassa.

Artikkelin ensimmäinen video on vuodelta 2003. Se on Helsingin seurakuntayhtymän järjestämän Kirkkopäivien konsertin Virsi palaa! taltiointi, jossa esiintyvät Sinfonia Lahti, Cantores Minores ja Senaatintorille kokoontunut yleisö.

Toinen video on vuodelta 1966, ja se on kuvattu Ahvenanmaalla pidetyillä kuorofestivaaleilla.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto