Hyppää pääsisältöön

Maailmanloppu tulee – oletko valmis?

Ilmasto muuttuu, sitä ei enää kiistä kukaan. Mutta siitä huolimatta suurin osa kansasta jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tiedetoimittaja Pasi Toiviainen ennustaa, mitä maailmalle tapahtuu 40 vuodessa.

Mikä saisi suomalaiset ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti?

Tiedetoimittaja Pasi Toiviainen on sitä mieltä, että siihen tarvitaan kollektiivinen kriisi.

Sen voisi synnyttää konkreettinen katastrofi – tulva tai hirmumyrsky, joka tulisi niin lähelle, että sitä ei enää voisi kukaan ohittaa välinpitämättömästi.

Hirmumyrskyä odotellessa Toiviainen on itse valinnut toisen tien: hänestä on tullut maailmanlopun saarnamies.

Toiviaisesta piti tulla alun perin arkkitehti, mutta kesällä 1988 kaikki muuttui, kun hän kuuli tiedemiesten vertaavan ilmastonmuutoksen seurauksia täysimittaiseen ydinsotaan.

Ahdistuksesta päästäkseen hän ryhtyi agitaattoriksi: alkoi taistella työssä ja vapaa-ajalla ilmaston puolesta. Hän kiersi tapaamassa alan arvostettuja tiedemiehiä eri puolilla maailmaa ja kokosi tiedot ensin tv-dokumentiksi, sitten kirjaksi.

Punaisessa langassa vuonna 2008 Pasi Toiviainen kertoo, mitä tiedemiesten ja hänen oman arvionsa mukaan maailmalle tapahtuu 40 vuodessa.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto