Hyppää pääsisältöön

Tirlittan

Ukkosmyrsky on lennättänyt Tirlittanin kodin taivaan tuuliin ja paiskannut samalla tytön kanavaan. Tirlittanille on jäänyt vain pyjama päälle ja okariinapilli käteen.

"Tirlittan lensi kanavaan, Tirlittan upposi, Tirlittan nousi pinnalle, Tirlittan hengitti." Näin märkä, pieni kultatukkainen tyttö lauleskelee, kun hän nousee ylös kanavasta.

Kauhukseen Tirlittan huomaa, että isä, äiti, siskot ja veljet ovat kadonneet ukkosmyrskyssä. Neuvokas tyttö alkaa etsiä perhettään ja aiheuttaa matkalla monenmoisia kommelluksia.

Matkallaan Tirlittan muun muassa työskentelee pikkupiikana luuvaloa sairastavan rouvan luona, varastaa torilta tomaatin ja joutuu vankilaan. Tirlittan kuitenkin selviytyy, koska hän on taivaallisen isän lemmikki.

Tietolaatikko

Tirlittan - Jaana Saarinen, Torimuija - Lea Wallin,
Poliisi - Keijo Komppa,
Komisario -Kaarlo Juurela, Luuvalorouva - Elsa Turakainen, Sirkustirehtööri - Nils Brandt

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto