Hyppää pääsisältöön

Jalkapallon MM-finaaleja harvinaisissa audioselostuksissa 1970-luvulta 2000-luvulle

Brasilia, Italia, Saksan liittotasavalta, Argentiina, Hollanti ja Ranska ratkovat maapallon jalkapallomestaruutta harvinaisissa audioselostuksissa.

Ohessa kuullaan tv-selostuksen ääniraidalta vuoden 1970 Meksikon, vuoden 1974 Länsi-Saksan ja vuoden 1990 Italian MM-kisojen finaalien huippuhetket. Lisäksi kuullaan Argentiinan MM-kisojen 1978 koko loppuottelun tv-selostus.

Vuoden 1970 MM-kisat pelattiin Meksiko Cityssä. Finaaliottelussa kohtasivat Brasilia ja Italia. Mestaruuden vei Brasilia Pelén ja Rivelinon johdolla 4–1. Méxicon kisojen voitto oli Brasilian kolmas mestaruus ja se sai tämän kunniaksi MM-kisojen ensimmäisen palkintopokaalin, Jules Rimet -pokaalin, omakseen.

Mestaruuden ja pokaalin lisäksi Brasilian pelaajat saivat maan presidentin lupauksella verovapaat jalkapallotulot itselleen. Kaikki São Paulon pelaajat saivat myös kotikaupungiltaan lahjaksi auton jokainen.

Vuonna 1974 Franz Beckenbauerin johtama Länsi-Saksa kukisti Johan Cruijffin johtaman ja totaalista jalkapalloa pelaavan Hollannin 2–1. Maailmanmestaruus oli Länsi-Saksan toinen. Uutta oli, että loppuottelussa tehtiin peräti kaksi maalia rangaistuspotkuista.

Neljä vuotta myöhemmin 1978 oli silloisen isäntämaan Argentiinan vuoro kukistaa Hollanti finaalissa. Ottelu meni jatkoajalle, jossa Argentiina karkasi 3–1 voittoon. Maailmanmestaruus oli Argentiinan kaikkien aikojen ensimmäinen.

Jalkapallon MM-kisojen loppuotteluiden radioinneista on tallella vain muutama. Myös ne kaikki on koottu oheisiin leikkeisiin.

Italia ja Saksan liittotasavalta ratkoivat maailmanmestaruutta 11.7.1982 Madridissa. Italia teki ottelun ensimmäisen maalin vasta 56. minuutin kohdalla. Peli päättyi Italian hyväksi 3-1. Mestaruus oli Italialle kolmas. Maa nousi tuolloin MM-kultatilastossa Brasilian rinnalle.

Vuoden 1986 MM-finaalissa Méxicossa Länsi-Saksan vastustajana oli Argentiina. Argentiina meni johtoon 22. minuutilla ja teki 56. minuutilla toisen maalin. Saksa onnistui kaventamaan ja nousi 82. minuutin kohdalla tasoihin. Kaksi minuuttia sen jälkeen Argentiina latasi kuitenkin ratkaisevan maalinsa ja uusi mestaruutensa vuodelta 1978.

Saksa ja Argentiina kohtasivat toisensa myös Italiassa vuoden 1990 MM-finaalissa. Argentiinan Pedro Monzónista tuli historian ensimmäinen MM-kisojen finaalista suoraan ulosajettu pelaaja, kun hän taklasi Jürgen Klinsmannia sääntöjen vastaisesti ottelun 65. minuutilla. Mestaruus ratkesi 85. minuutilla. Saksan Andreas Brehmen sinetöi rangaistuspotkulla Saksan kolmannen maailmanmestaruuden. Ottelun lopussa Argentiinan Gustavo Dezotti hankki itselleen ulosajon kuristamalla aikaa pelannutta Jürgen Kohleria kaulasta.

Vuoden 2006 MM-loppuottelu pelattiin Berliinissä 9.7.2006. Vastakkain olivat Italia ja vuoden 1998 maailmanmestari Ranska. Varsinainen peliaika ja jatkoaika päättyivät 1-1. Rangaistuspotkukilpailu ratkesi Italian hyväksi luvuin 5-3. Maa saavutti mestaruuden nyt ensi kertaa sitten vuoden 1982.

Sopimuksellisista syistä Ylen Elävä arkisto ei voi valitettavasti julkaista sivuillaan MM-jalkapallon videotaltiointeja.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto