Hyppää pääsisältöön

Vanhanen ja vaalirahoituskohu

Pääministeri Vanhanen kiisti keväällä 2008 tuntevansa vaalirahoittajiaan. Vuotta myöhemmin paljastui, että hän oli tavannut keskustan päätukijoita Kesärannassa.

Tietolaatikko

Huhtikuussa 2009 Vanhanen myönsi myös suositelleensa vihreiden Merikukka Forsiuksen tukemista KMS:lle. Tämän hän oli aiemmin kiistänyt. Niinikään Helsingin Sanomat selvitti Vanhasen ja Nova Groupin olleen Arto Merisalon vaihtaneen heti vaalipäivän jälkeen tuttavallisia sähköpostiviestejä tulevasta vaalikaronkasta.

Vanhanen oli vuoden 2007 vaalien alla saanut monen muun ministerin tapaan rahaa Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä, jonka päätukija oli Nova Group. Julkisuudessa esitettiin epäilyjä suurien tukisummien vaikutuksesta pääministerin päätöksentekoon.

Kun kävi ilmi, että Vanhasella oli ollut yhteyksiä kauppakeskusten rakentajiin keväällä 2008, SDP alkoi vilautella uusien vaalien mahdollisuutta. Kristillisdemokraatit vaativat jo suoraan uusia vaaleja.

Kesään tultaessa pääministeri Matti Vanhanen oli jo kiihtynyt väitetystä korruptiosta. Vanhanen sanoi myös, ettei eduskunnalle ole luvassa tiedonantoa eikä pääministerin ilmoitusta.

Kesäkuussa 2009 kävi ilmi, että Vanhanen oli tavannut keskustaa avokätisesti tukeneen Nova Groupin johtoa virka-asunnossaan ennen vaaleja.

Teksti: Paavo Rytsä - Jukka Lindfors