Hyppää pääsisältöön

Eelekselle seiväspronssia Roomassa

Rooman vuoden 1960 kesäkisojen seiväskisa arvioitiin Suomessa olympiahistorian komeimmaksi. Suomen Eeles Landström saavutti siinä pronssia.

"Se oli urheiluvuosieni ylivoimaisesti onnellisin hetki", Melbournessa neljä vuotta aiemmin epäonnistunut hyppääjä totesi Rooman palkintojenjaosta.

Landströmin pronssi jäi Suomen ainoaksi yleisurheilumitaliksi koko kisoista.

Seiväshypyn tulokset:
1. Donald Bragg, USA 4.70 m (OE)
2. Ronald Morris, USA 4.60 m
3. Eeles Landström, Suomi 4.55 m

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto